Infofinanciar > Info > Avertizarea specialiștilor! Agricultura românească nu va face față valului de cereale din Ucraina
Info

Avertizarea specialiștilor! Agricultura românească nu va face față valului de cereale din Ucraina

Cerealele ucrainene Sursa foto Stirile ProTV produse ucrainene
Sursa foto Stirile ProTV

Decizia Rusiei de a se retrage din cadrul acordului privind transportul de cereale ucrainene prin intermediul Mării Negre a dus la o situație limită. Moscova a avertizat că orice navă care se îndreaptă spre porturile Ucrainei va fi considerată un pericol, iar forțele ruse ar putea ataca respectiva ambarcațiune. Rusia a declarat că nord-vestul și sud-estul Mării Negre sunt nesigure pentru comerț. Începând de joi, toate navele care se îndreaptă spre porturile maritime ucrainene sunt considerate ca fiind transportatoare de arme și națiunile ale căror vase sunt în această situație, vor fi considerate automat parte a războiului.

Astfel, Ucraina trebuie să găsească o soluție pentru a putea transporta cerealele. O mare parte din marfă ar putea ajunge pe teritoriul României. Experții au avertizat că un astfel de scenariu ar putea fi dezastros pentru piața agricolă.

Transportul de cereale ucrainene prin România

Având în vedere situația tensionată cu Rusia, pentru a-și transporta cerealele, Ucraina vrea acum să folosească apele teritoriale ale României și Bulgariei. Grâul ar putea fi transportat la Galați și Brăila de către ucraineni prin intermediul trenurilor și a tirurilor ce vor conduce pe șoselele românești. De asemenea, exporturile Ucrainei  ar putea fi transportate cu vaporul prin gurile Dunării, pe Sulina și pe canalul Bistroe, iar mărfurile ar putea fi încărcate la Constanța și transportate în Africa cu nave din toată lumea.

Conform experților, o astfel de mișcare ar fi catastrofală pentru România. În principal la nivelul pieței agricole vor exista probleme, având în vedere și  producția peste medie internă din acest an. De asemenea, potrivit analiștilor, infrastructura la nivelul țării nu va putea face față. Prin urmare, România se va confrunta în curând cu un val de cereale. Specialiștii de pe piața agricolă se așteaptă la un scenariu dificil de gestionat, mai ales în condițiile în care, în această vară, fermierii români au produs mai mult grâu decât în mod obișnuit.

Astfel, la oferta internă deja mare se va adăuga și grâul ucrainean. În plus, specialiștii mai au o temere legată de capacitatea portului Constanța, care este una redusă. Același lucru putea spune și în cazul transporturile feroviare și rutiere.  „Vizează în momentul acesta circa 27 de milioane de tone. De Ucraina vorbim. Adică 56% din potențialul lor de export afișat pentru acest sezon. România, în schimb, vom avea un surplus de export de minim 20, dacă nu 22 de milioane de tone. 22 de milioane de tone plus 27, ne apropiem de 50 de milioane de tone, iar, operațional, Constanța nu poate gestiona pe un plan perfect mai mult de 25, 26.” a  explicat Cezar Gheorghe, analist pe piața agricolă.

Asigurările oficialilor

Oficialii au explicat că se va lucra la un plan bine stabilit și au asigurat românii că nu va exista niciun fel de blocaj sau alte fenomene care să îi afecteze pe fermierii români. „Nu vor fi probleme. Avem un grup comun, Ministerul agriculturii, Ministerul Economiei și Ministerul Transporturilor pentru fluidizarea tranzitului de cereale în portul Constanța. Realizăm și parcări în zona portului Constanța astfel încât tranzitul pe danele unde se face încărcarea atât a mărfurilor fermierilor români să fie diferită de mărfurile venite din Ucraina.” a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii. 

În contextul actual, unii fermieri se gândesc să-și vândă stocurile, având în vedere explozia pieței de la acest moment. În trei zile de la renunțarea Rusiei la acord, tona de grâu a ajuns la prețul de 231 de euro, fiind o majorare de preț destul de mare. „Mi-e teamă că depozitarea poate să ducă la pierderi și mai mari. Pentru că vine recolta nouă din Ucraina, în ideea mea, prețul nu o să crească, ci o să scadă. Și pierdere aia devine și mai mare și va crește pe măsură ce tu nu îți bagi banii în buzunar.” a afirmat Gheorghe Nedelcu, agricultor, conform Pro Tv .