Infofinanciar > Info > Avertizare meteo: Vin averse, vijelii și grindină! Cod portocaliu și galben în mai multe zone din țară
Info

Avertizare meteo: Vin averse, vijelii și grindină! Cod portocaliu și galben în mai multe zone din țară

Furtuni sursa foto playtech.ro
Sursa foto: playtech.ro

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat mai multe alerte de cod portocaliu și galben de furtuni și averse puternice, care vor intra în vigoare de astăzi de la prânz, în mai mult zone din țară.

Românii care își planificau să plece de astăzi în mini-vacanța de Rusalii trebuie să fie atenți la vreme. Conform prognozelor ANM, mai multe județe ale țări se vor confrunta marți, 31 mai, cu averse, vijelii și grindină, fiind emise avertizări de cod portocaliu și galben de furtuni pentru mai mult regiuni ale țării.

Astfel, un prim cod galben de furtuni va intra în vigoare la ora 12.00 și este valabil până la ora 23.00. În acest interval, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. În acest interval, în Banat, sudul Crișanei, vestul Transilvaniei, Oltenia și la munte, ne vom confrunta cu descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și posibil vijelii. Ploile torențiale vor face ca, pentru perioade scurte de timp, cantitățile de apă să ajungă la 20-25 l/mp și izolat să depășească pragul 30 l/mp.

Cod portocaliu în mai multe județe

Tot pentru azi, ANM a emis și o alertă de cod portocaliu, valabilă între orele 12.00 – 20.00, în județele Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, Gorj, precum și Carpații Occidentali și vestul Carpaților Meridionali. În zonele respective se anunță averse torențiale, ANM avertizând că, local, cantitățile de apă vor fi de 40-50 l/mp, pentru intervale scurte de timp, de până la 1-3 ore.

Conform prognozei ANM, astfel de fenomene se vor semnala în cursul zilei de miercuri, izolat, și în celelalte regiuni. Instabilitatea atmosferică accentuată din România se va menține și mâine. Astfel, în a doua parte a zilei de joi (1 iunie), local în vestul, centrul țării și la munte, instabilitatea atmosferică va fi accentuată.

Un nou ciclon lovește România

Conform directorului ANM, Elena Mateescu, un nou ciclon mediteranean va ajunge în România, ceea ce ar putea genera fenomene meteo extreme în fiecare zi până la sfârșitul acestei luni.

Potrivit specialistului ANM, când ciclonii mediteraneeni devin activi, aduc precipitații bogate în țara noastră, mai ales în regiunile vestice, zone cu depresiuni joase. Aceste tipuri de fenomene aduc, punctiform, media de precipitații a unei luni, indiferent de perioada în care ne aflăm. De la începutul lunii și până în prezent, 109 litri pe metru pătrat în Reșița. Trebuie să ne așteptăm la astfel de fenomene și în luna iunie, cea mai instabilă din an în România.

Cum va fi vremea în Capitală

Dacă în vest, sud-vest și centru vremea se anunță instabilă, în Capitală nu vor fi astfel de probleme. În București, vremea va fi caldă și frumoasă, iar cerul va fi variabil, vântul suflând slab până la moderat. Valoarea temperaturii maxime va fi de aproximativ de 29 de grade.

Instabilitatea atmosferică generală se va manifesta în Capitală, abia din weekend, când ar putea să apară precipitații și în această zonă, conform Fanatik.