Infofinanciar > Info > Avertismentul oamenilor de știință pentru 2027. Se va depăși pragul climatic de 1,5 grade Celsius
Info

Avertismentul oamenilor de știință pentru 2027. Se va depăși pragul climatic de 1,5 grade Celsius

meteo
b1tv

Protejarea mediului de lucrurile și fenomenele ce pot avea un impact devastator este o problemă principală și relevantă a zilelor noastre. Planeta și mediul înconjurător încep să dea semne legate de instabilitatea sistemului natural, care este zi de zi afectat de activitățile umane care dezvoltă multă poluare, ducând astfel la fenomene extreme și rar întâlnite.

Toate aceste lucruri au la bază dilema încălzirii globale, care în timp poate duce la schimbarea peisajului natural pe care noi îl știm și de asemenea, poate produce temperaturi ce vor fi greu de gestionat și suportat de corpul uman. Întreaga lume a demarat acțiuni pentru a reduce impactul negativ asupra planetei și au implementat măsuri ce au ca rol modificarea comportamentelor umane ce creează poluare, respectiv diminuarea impactului.

Creșterea temperaturilor la un nivel record

Agenția ONU afirmă că anumite activități umane care cauzează deteriorarea climei, precum și alte fenomene naturale ar putea duce la o situație în care planeta noastră ar putea fi imposibil de recuperat. Astfel, schimbările climatice, dar și fenomenul numit de experți El Niño, care aduce încălzirea suprafeței de deasupra oceanelor, ar putea în final duce la o creștere a temperaturilor atât de mare încât planeta ar ajunge un teritoriu de neexplorat. El Niño poate genera anomalii climatice semnificative și aduce cu sine secete, furtuni și inundații.

Conform datelor furnizate de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), este sigur faptul că în următorii cinci ani, lumea în care trăim nu va mai fi aceeași, iar temperaturile vor înregistra noi recorduri. Dar, depășirea pragului crucial de 1,5 grade Celsius, ar trebui să fie un fenomen temporar, despre care oamenii de știință au avertizat că va aduce repercusiuni negative. Astfel, această valoare ar reprezenta o accelerare semnificativă a impactului asupra sistemului climatic, pe care activitățile umane poluante o generează.

Aceste probleme actuale au fost luate în vedere de multe țări, care au realizat un acord prin care doresc să reducă impactul asupra mediului. Acordul de la Paris cu privire la climă a fost realizat în anul 2015. Prin acest document semnat de mai multe țări, acestea s-au angajat să lucreze la menținerea temperaturilor la nivel global la un prag care să nu depășească 1,5 grade Celsius, față de nivelurile preindustriale. Aceste prevederi au fost impuse în urma primirii unor avize științifice, care prezintă faptul că încălzirea peste acel nivel ar declanșa efecte catastrofale.

Semnal de alarmă 

Conform secretarului general al OMM, experții afirmă faptul că acest prag prestabilit va fi depășit temporar, având un nivel din ce în ce mai mare. „Acest raport nu înseamnă că vom depăși permanent pragul de 1,5C specificat în Acordul de la Paris, care se referă la încălzirea pe termen lung, pe parcursul mai multor ani. Cu toate acestea, OMM trage un semnal de alarmă că vom depăși temporar nivelul de 1,5C, cu o frecvență din ce în ce mai mare.” a declarat profesorul Petteri Taalas, secretarul general al OMM.

Temperaturile medii globale la nivel de suprafață, nu au depășit până acum pragul de 1,5 grade Celsius. Un raport publicat a surprins faptul că s-a constatat o probabilitate de 66% în cazul depășirii pragului, care se va desfășura în timpul a cel puțin un an, din cadrul perioadei 2023-2027. Cea mai ridicată medie din anii trecuți de până acum a fost de 1,28 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, conform B1.tv .