Lumea la zi

Acordul de la Paris, doar o glumă! Extragerea cărbunelui aduce profituri inimaginabile

carbune
Credit imagine: infofinanciar.ro

Întreaga suflare a lumii este prizonieră a schimbărilor climatice, până si termotetrele asiduă în față valului de caniculă nemilos, și totuși industria extractoare de cărbuni pare imună în fața acestui pârjol, conform celor de la Bloomberg.

Șocul resimțit de pe piața energetică, ca urmare a invaziei rusești în Ucraina, nu face nimic altceva decât să pună statele în fața luptei continue de a se adapta pentru a face față cererii. Cum timpul este limitat, iar prețurile energiei cresc continuu, soluția de moment este utilizarea a celei mai poluante resurse și anume cărbunele.

Încasări record pentru principalii exportatori de cărbune

Glencore Plc a raportat un venit uriaș generat de unitatea sa de cărbune, estimările prezentate în raport sunt calculate pentru prima perioadă a anului si sunt astronomice, creșteri de aproape 900%, ceea ce înseamnă 8,9 miliar de dolari, asemeanea cifre ar face invidiosă pe orice companie care activează la nivel globala, de exemplu gigantul american Nike sau Starbucks nu încasează asemenea venituri nici măcar într-un an.

Profitul companiei Coal India aproape că s-a triplat, situația este valabilă și pentru industria extractoare de cărbuni din China, unde principalele companii care operează piața cărbunelei și care asigură mai mult de 50% din materia primă la nivel global și-au dublat veniturile doar în prima parte a anului, totalizând câștiguri cumulate de peste 80 de miliarde de dolari, scrie bloomberg.com

Spre deosebire de Asia, piața energiei electrice din Europa se află în criză

În Europa situația este extrem de delicată, principalii furnizori de pe piața energie electrice lucrează în regim de avarie, cazul cel mai concret caz este dat de Franța unde compania națională EDF, care asigură 70% din necesarul total al pieții interne, a fost nevoită să-și reducă activitatea cu 30%. De ce? Pentu că temperatura apei râului Rhonne a crescut, iar procesul de răcire a reactorelor este îngreunat. Rhonne este principala sursă de apă utilizată de EFD în procesul de răcire. Care sunt efectele?

Compania EDF a fost nevoită să livreze energie sub prețul pieței și a înregistrat doar pentru prima jumătate a anului pierderi colosale de ordinul miliardelor de euro. Prin urmare, contractul francez de energie a crescut cu 4% și depășește 600 de euro megawatt/oră pentru prima dată în istorie.

Motorul economiei europene, Germania, se află într-o situație similară. Talonul energiei electrice la nivelul european este calculate în funcție de prețul energiei electrice de bază din Germania. Acesta din urmă a cresut cu 5%, în aceste condiții, megawatt-ul a crescut și el țintind spre 425,5 euro.

De asemena și hubul olandez TTF, lipsit de orice alternativă,  s-a conformat celorlalți mari producători de energie electrică și a majorat tarifele cu 2%, megawattul oră a ajuns la 203,5 euro.

În aceste condiții diplomația globală este obligată să pună capăt acestei penurii a energiei electrice.

Utilizarea cărbuneleui la nivel global, pentru o perioadă îndelungată nu face nimic altceva decât să transforme Legea Europeană a Climei, într-un act normativ lovit de nulitate.  În aceste condiții atingerea pragului de 55% în materie de reducere a gazelor cu efect de seră, până în 2030 ține de domeniul Science Fiction, mai ales că atât China cât și India, principalii factori de poluare la nivel global, au avut ceva rezerve în a se supune hotărârilor acordului de la Paris. Prin urmare lupta împotriva efectelor negative generate de schimbările climatice mai are de așteptat.