Infofinanciar > Lumea la zi > Avertisment pentru utilizatorii rețelelor de socializare. Sănătatea poate fi pusă în pericol
Lumea la zi

Avertisment pentru utilizatorii rețelelor de socializare. Sănătatea poate fi pusă în pericol

rețelele de socializare retele sociale, sursa foto: playtech.ro
Sursă foto: arhivă

Un oficial american atrage atenția asupra problemelor de sănătate ce pot apărea din cauza rețelelor de socializare.

Dr. Vivek Murthy, al doilea cel mai important oficial din SUA, a cerut Congresului să impună afișarea de avertismente sanitare pe aplicațiile folosite de marea majoritate a oamenilor. Rețele precum Facebook, Twitter sau TikTok ar putea fi etichetate precum sunt produsele din tutun sau alcool. Singurele pentru care legislația americană obligă afișarea unor astfel de avertismente sunt produsele pe bază de tutun sau alcool.

Combaterea crizei de sănătate mintală

Într-un editorial publicat în New York Times, acesta subliniază urgentarea unor astfel de măsuri. Pentru a combate criza de sănătate mintală în rândul tinerilor. În prezent, rețelele sociale reprezintă un factor de risc pentru populația tânără.

„Una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat la facultatea de medicină a fost că, în caz de urgență, nu îți permiți luxul de a aștepta informații perfecte. Evaluezi faptele disponibile, îți folosești cea mai bună judecată și acționezi rapid.
Criza de sănătate mintală în rândul tinerilor este o urgență – iar social media a apărut ca un contributor important. Adolescenții care petrec mai mult de trei ore pe zi pe rețelele sociale se confruntă cu un risc dublu de simptome de anxietate și depresie, iar media de utilizare zilnică la acest grup de vârstă, în vara anului 2023, a fost de 4,8 ore. În plus, aproape jumătate dintre adolescenți spun că social media îi face să se simtă mai rău în legătură cu corpul lor”, a spus Murthy.

Murphy vorbește despre un studiu din anul 2019. Conform acestuia adolescenții care utilizează zilnic aceste aplicații își dublează riscul de depresie. Într-un sondaj Gallup se prezintă faptul că un tânăr american petrece în medie 5 ore pe zi pe aceste platforme. Utilizarea rețelelor sociale în rândul adolescenților a atins pragul de 95%.

Dr. Vivek trage un semnal de alarmă

Astfel, Dr. Vivek trage un semnal de alarmă cu privire la importanța etichetării aplicațiilor. În urma acestor măsuri adoptate, părinții se vor putea informa și vor putea conștientiza pericolele la care sunt expuși tinerii utilizatori. Avertismentele aplicate pe produsele din tutun și alcool au influențat populația. Astfel rata fumatului în Statele Unite a scăzut.

Acesta a mai enumerat, pe lângă etichetarea acestor produse, și alte modalități prin care se poate minimiza timpul petrecut de tineri online. A susținut ideea de a transforma școlile în „zone fără telefoane mobile”.

Astfel, guvernatorul Floridei a promulgat o lege care interzice copiilor sub 14 ani să dețină conturi de facebook sau alte rețele sociale. În același timp guvernatoarea New York-ului a declarat semnarea unui nou proiect de lege. Acesta interzice rețelelor să folosească feed-uri pentru a atrage copii, potrivit dailybusiness.