Infofinanciar > Info > Avertisment de la ANM. În weekend vor fi 40 de grade la umbră
Info

Avertisment de la ANM. În weekend vor fi 40 de grade la umbră

caniculă Sursă foto: Digi24
sursă foto: Digi24

În momentul de față, România se confruntă cu unele dintre cele mai înalte temperaturi care au fost înregistrate vreodată. Canicula nu pare să se termine prea curând, conform specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie.

Inclusiv, în zilele de weekend, temperaturile vor fi extrem de ridicate, acestea ajungând chiar și la 41 de grade Celsius la umbră.

Temperaturi ridicate și la umbră

„Vorbim, până la sfârșitul acestei săptămâni, de un al doilea val de căldură intens. Ieri am înregistrat 40 de grade la umbră la Zimnicea și Turnu Măgurele, 39 de grade în Capitală.  Într-adevăr, sâmbătă este posibil să consemnăm din nou valori ale temperaturilor maxime de 39-40, posibil izolat în extremitatea sudică a țării – 41 de grade Celsius la umbră. Indicele de disconfort termic măsoară deja 80 de unități pe areale din partea de sud și sud-est a țării”, a transmis Elena Mateescu.

Directorul ANM a declarat și faptul că în unele zone temperaturile resimțite vor fi mult mai mari, ajungându-se chiar și la 43 de grade Celsius, cu preponderență în partea sudică a României.

„Vorbim până mâine de o atenționare meteorologică de cod portocaliu – pentru 3 județe din sudul țării, acolo unde căldura va fi intensă, temperaturile maxime vor fi de 38, 39 de grade Celsius și disconfortul termic accentuat iar în aria zonelor avertizate de cod galben pentru astăzi și mâine vorbim de temperaturi care se vor situa între 33 până la 37 de grade.  În continuare canicula va putea crea probleme din perspectiva disconfortului termic ridicat, acel ITU, care va depăși pragul critic de 80 de unități”, a declarat aceasta.

Minimele ce se vor înregistra în timpul nopților vor fi situate între 18 și 24 de grade Celsius, simțindu-se un aer tropical.

Canicula continuă și săptămâna viitoare

De asemenea, de săptămâna viitoare, în România se vor înregistra temperaturi de 39-40 de grade și un al treilea val de caniculă, conform declarațiilor directorului Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Aceasta spune că valorile temperaturilor se vor intensifica în viitor.

„Nu ne-am apropiat de maximul absolut al lunii iulie în țara noastră – 44,3 grade Celsius înregistrat în 24 iulie (2007 – n.red.) la Calafat, însă durata acestui episod și intensitatea lui, dar mai ales extinderea în aproape toată țara – mai puțin zonele de munte și de deal, acolo unde maximele s-au situat până la 32-33 de grade – fac din acesta să fie unul care confirmă această tendință”, a transmis Elena Mateescu.

Luna iulie a acestui an a fost pe locul al treilea în topul celor mai caniculare din istoria înregistrărilor. De la un an la altul se înregistrează temperaturi din ce în ce mai mari.

„ Deja intervalul 1-18 iulie din acest an înregistrează o abatere termică de două grade față de normalul climatologic al unei luni iulie în țara noastră, cea mai caldă lună a verii și a anului, și situează această lună până în prezent pe locul 3 ca fiind cea mai călduroasă, după lunile iulie ale anilor 2012, 2007 și 2015.  Cu siguranță, va mai urca în acest top, pentru că urmează un al treilea val. Așa cum arată informațiile, cel puțin până la sfârșitul «lunii lui cuptor», vom discuta aproape zilnic de ceea ce înseamnă persistența valului de căldură din vara 2023”, a conclzionat directorul ANM, conform digi24.ro.