Infofinanciar > Info > Avertisment din partea Comisiei Europene! Pensiile românilor ar putea fi înghețate
Info

Avertisment din partea Comisiei Europene! Pensiile românilor ar putea fi înghețate

Pensionarii se vor bucura de creșteri considerabile
sursa foto: arhivă

România se confruntă cu un avertisment serios din partea Comisiei Europene. Țara noastră este în pericol de a fi nevoită să ia măsuri drastice. Pensiile ar putea fi înghețate, pe fondul unei creșteri alarmante a datoriei publice.

Conform prevederilor legale, când datoria publică atinge 55% din PIB, Guvernul este obligat să suspende creșterile pensiilor. Datele actuale indică faptul că România se apropie rapid de acest prag critic. Țara noastră are o datorie publică estimată să atingă 53,9% din PIB în anul viitor.

În ciuda promisiunilor de majorare a pensiilor începând cu 1 septembrie, unele recalculări vor lăsa pensionarii cu venituri neschimbate. Pe lângă aceste probleme, se estimează un deficit bugetar semnificativ de până la 7% în 2025. Deficit alimentat de creșterea cheltuielilor din sectorul public.

Deși aceste majorări sunt menite să sprijine angajații, discrepanțele între sectorul public și cel privat subliniază provocările economice. În fața acestor situații, experții avertizează că majorările salariale și de pensii ar putea duce la creșterea inflației.

Politici fiscale responsabile

Pentru a evita o criză fiscală majoră, este esențial ca România să adopte politici fiscale responsabile și reforme structurale pentru a asigura sustenabilitatea finanțelor publice.

Avertismentul Comisiei Europene subliniază necesitatea unei gestionări prudente a finanțelor și a unei politici economice echilibrate. În lipsa unor măsuri concrete, țara riscă să se confrunte cu repercusiuni grave asupra stabilității economice și sociale.

Este vital ca România să găsească un echilibru între sprijinirea veniturilor populației și menținerea stabilității pe termen lung. Numai printr-o abordare responsabilă și coerentă, țara poate asigura un viitor economic stabil și prosper pentru toți cetățenii săi, potrivit Playtech.

PIB-ul României, în creștere

PIB-ul României a tot crescut în ultimii 10 ani. Din 2008 și până în 2024, datoria externă a țării a crescut de la 15% la 52%. România se împrumută și la cele mai mari dobânzi, spune analistul economic Constantin Rudnițchi, ceea ce duce și la o lipsă a încrederii a investitorilor.

„E o lipsă de încredere a investitorilor. România, în afară de creșterea economică, are deficit mare pe buget, are deficit mare pe balanță comercială, dacă vine o criză poate intra în probleme mari, poata chiar intra în incapacitate de plată”, spune analistul.

Creșterea datoriei externe vine pe fondul faptului că guvernul PSD-PNL a tot mărit sistematic salariile și pensiile din sectorul bugetar. Acest lucru a dus la creșterea deficitului.

Împrumuturi și cauze

Premierul Marcel Ciolacu dă vina pentru acest deficit pe guvernul Câțu „care a făcut împrumuturi de 200 de miliarde de lei”, spune prim-ministrul.

Prim-ministrul promite că va rezolva problema datoriei publice a României. Nu se știe cum, având în vedere că doar în aprilie Guvernul său s-a împrumutat cu 12,9 miliarde.

Cert este că dacă guvernul nu găsește niște măsuri responsabile de a scădea deficitul țării, de la toamnă ne-am putea confrunta cu tăieri de salarii sau pensii, spun specialiștii.