Infofinanciar > Info > „Autostrada Vasluiului” s-a blocat! Care este motivul și în ce stadiu se află lucrările la Drumul Tișnița-Albița
Info

„Autostrada Vasluiului” s-a blocat! Care este motivul și în ce stadiu se află lucrările la Drumul Tișnița-Albița

Drumul Tișița-Albița - sursa foto - forbes.ro
Sursa foto - forbes.ro

Drumul Expres Tișița-Albița, cunoscut și sub numele de „autostrada Vasluiului” este blocat din cauza faptului că au crescut prețurile la materiale de construcții.

În cadrul acestui proiect s-au depus 21 de cererei de rambursare, toate având valoarea eligibilă de 83.703.146 de lei. Această sumă reprezintă servicii prestate și lucrările executate.

Proiectul Drumului Expres Tișița-Albița este considerat de locuitorii din Vaslui ca fiind strategic, mai mult, denumindu-l „autostrada Vasluiului”. Acesta este finanțat prin POR 2014-2020,  Axa prioritară 6 – „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională”, conform G4media. Valoarea totală, incluzând și TVA-ul, este de 222.001.842 de lei.

În ce stadiu se află Drumul Expres Tișița-Albița

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, spuneă că se discută cu firmele de construcții de la drumul stategic, unde au fost încheiate niște contract foarte mari.

Tot Dumitru Buzatu declară că : „Suntem în discuții pentru că nu putem să pornim la drum fără acceptul lor. Dacă calculele pe baza noilor reglementări legale care au apărut în ceea ce privește actualizarea prețurilor la contractele pe care le avem în funcțiune  nu dau un rezultat pozitiv pentru constructori, adică ei nu vor avea acoperite cheltuielile lor și vor avea un mic profit, este clar că vor abandona aceste lucrări. În aceste condiții va trebui să reluăm proiectul cu alți indicatori tehnico economici, cu alte achiziții, cu alți constructori. Eu sper să găsim o soluționare pozitivă, deși este foarte greu.”.

În prezent, realizarea construcției, pe cele trei loturi ale drumului, este de 45-50%, fiind decontate până acum lucrări de peste 80 de milioane de lei.

Nu doar acest drum are dificultăți și întârzieri, ci mai multe proiecte de infrastructură mare din Moldova. Adrian Covăsnianu, fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, spunea acum mai bine de o lună, conform Adevărul, următorul lucru: „Fac precizarea că se înregistrează întârzieri pe toate proiectele Moldovei! Întârzierile sunt la acest moment şi constituie abateri minimale de la calendarele asumate în 2021. În funcţie de accelerarea sau stagnarea demersului, întârzierile se pot modifica.”.

La finalul lunii iunie din anul 2019, a fost lansată licitația pentru studiul de fezabilitate al Drumul Expres Tișița-Albița. Potrviti informațiilor de la acea vreme din caietul de sarcini, contractul de studii de fezabilitate avea patru obiective: să fie stabilite criterii de proiectare, inclusiv pe baza analizei de rezistență la modificările de tip climatic; să fie identificate constrângerile dar și cel puțin trei variante de traseu, urmând procesul de comparare printr-o analiză multi-criterială și alegerea a două variante; compararea extrem de detaliată a celor două variante, evaluarea preliminară a impactului asupra mediului înconjurător și analiza raportului dintre costuri și beneficii, fiind selectată varianta optimă. Ultima prevedere se referea la detalierea variantei optime alese și la încheierea studiului de fezabilitate.