Infofinanciar > Info > Astăzi se semnează contractul pentru cel mai scump tronson de autostradă din țară ! Sumă de peste 5 miliarde de lei
Info

Astăzi se semnează contractul pentru cel mai scump tronson de autostradă din țară ! Sumă de peste 5 miliarde de lei

Cornetu-Tigveni - sursa foto - ziarulprofit.ro
Sursa foto: ziarulprofit.ro

Ministerul Transporturilor a anunțat faptul că luni, pe data de 1 august, va fi semnat contractul pentru lotul 3 al A1 Sibiu-Pitești. Acest segment se întinde de la Cornetu până la Tigveni și are o lungime totală de puțin peste 37 de kilometri.

Acest contract o să fie semnat cu WeBuild, sau folosind denumirea veche, Astaldi, potrivit Economedia. Valoarea contractului este de 5.3 miliarde de lei. Pentru a ajunge în această postură, WeBuild s-a luptat cu Strabag și cu Makyol, dar până la urmă oferta italienilor a fost mai avantajoasă.

Ce se va construi pe această secțiune

Lungimea totală a acestui lot este de 37.4 kilometri. Pe a treia secțiune din A1 Sibiu-Pitești o să se realizeze următoarele construcții: un tunel care va avea două galerii independente cu o lungime de 1.7 km fiecare; un nod rutier la Cornetu și altul la Văleni; un ecoduct pe lângă localitatea Călinești și 95 de poduri și de pasaje.

Conform sursei menționate anterior, în acest contract se specifică faptul că perioada de proiectare ofertată în funcție de factorii de evaluare este de un an, iar perioada de execuție de trei ani și nouă luni. În document este prevăzută și un termen de garanție al lucrărilor care durează zece ani.

Desigur, pentru lucrări de un asemenea nivel este nevoie și de bani, iar finanțarea va proveni din fonduri europene nerambursabile. În plus, lucrările pentru cel de-al doilea lot, Boița – Cornetu au fost deja începute în această lună. Contractul în cazul acestei secțiuni din Autostrada Sibiu-Pitești a fost semnat cu Mapa, o companie din Turcia. De altfel, acesta a fost și singurul ofertant, potrivit sursei menționate. Această „bucată” de drum ar trebui să fie complet finalizată undeva în anul 2028, lungimea acestuia fiind de 31 de kilometri.

Este cel mai mare contract pentru o autostradă din România

De asemenea, italienii de WeBuild sau Asaldi lucrează și o altă porțiune din această autostradă, fiind vorba de segemenul de drum dintre Curtea de Argeș și Pitești, un tronson cu o lungime de 30 de kilometri. Termenul la care acesta trebuie să fie gata este anul 2025.

Despre tronsonul 3, cel pentru care se va semna luni contract, Sorin Grindeanu spune că, dat fiind fatpul că este cel din mijloc, este și cel mai greu. În total, Autostrada Sibiu-Pitești o să aibă o lungime de 122 de kilometri.

Lotul 3 Cornetu – Tigveni este cel mai mare contract pentru o autostradă din țara noastră. În ciuda acestor aspecte importante, Sorin Grindeanu spune că, în continuare, proiectele din alte zone ale țării vor fi avansate, oferinduse-le atenție maximă.