Lumea la zi

Austriecii nu-și mai permit alimentele de bază! Autoritățile din Viena somate să acorde mai multe ajutoare sociale

csid.ro
FOTO:csid.ro

Inflația nu a dat bătăi de cap doar românilor, lumea întreagă suferă din cauza diminuării puterii de cumpărare și a  devalorizării monedelor naționale. Prețurile au explodat în ultima perioadă fie dacă vorbim de costurile utilităților, carburanților sau a produselor de bază.

Dacă nu de mult, lanțurile de supermarket din România au montat sisteme antifurt pentru cașcaval a venit rândul untului să facă parte din aceeași gamă a produselor ”exclusiviste”. Pâinea sau uleiul aproape că și-au dublat prețul în ultimul an. Cu toate că pare greu de crezut, sunt state mai dezvoltate decât România unde situația este mai gravă.

Este cazul Austriei Superioare unde aproximativ 24.000 de oameni își fac cumpărăturile în magazinele sociale  (Sozialmärkten), deoarece prețurile pentru alimentele de bază practicate de principale lanțuri de supermarketuri au luat-o razna, iar creșterea se pare că nu se va opri în viitorul apropiat.

Prețul alimentelor depășesc cu mult rata inflației

Potrivit reprezentanților Camerei Muncii ”Cumpărăturile în supermarket devin din ce în ce mai mult o provocare financiară”, iar tarifele alimentelor depășesc cu mult rata inflației.

”Actualul monitor al prețurilor AK arată că un coș de cumpărături cu cele mai ieftine 40 de produse alimentare și de curățare s-a scumpit cu aproape 42% între septembrie 2021 și decembrie 2022” au mai precizat reprezentanții Camerei Muncii. Cândva considerat un produs de bază, untul a ajuns să devină un produs de lux după ce prețul acestuia s-a majorat cu 77% iar făină a crescut cu 111%.

În aceste condiții aproape 24.000 de persoane din Austria Superioară își pot face cumpărturile din magazinele sociale. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că numărul acestora va crește în perioada următoare deoarece statisticile indică faptul că aproximativ 147.000 de persoane din Austria Superioară se află în pragul sărăciei.

”Numărul cardurilor de autorizare emise pentru cumpărături în magazinele sociale a crescut cu un sfert anul trecut”, au adăugat reprezentanții Camerei Muncii din Austria.

Cetățenii din Austria au nevoie de mai multe ajutoare sociale

Președintele AK, Andreas Stangl solicită autorităților din Austria să se focuseze pentru suplimentarea ajutoarelor pentru persoanele care sunt expuse în fața sărăciei. „ Într-un stat federal bogat precum Austria Superioară, nu trebuie să existe cozi în fața magazinelor sociale. Și totuși sunt importante pentru că prețurile în creștere pun în pericol tot mai multe familii în existența lor”.

Nici Croația nu stă mai bine la acest capitol, chiar dacă de la 1 ianuarie a intrat cu drepturi depline în blocul comunitar european, populația se confruntă cu scumpiri masive odată cu adoptarea monedei euro. Consiliul Afaceri Economice și Financiare a stabilit la 12 iulie anul trecut ca rata de conversie să fie stabilită la 7, 53450 kuna croată pentru un euro, dar ”unii dintre comercianți se comportă în mod fraudulos, crescând prețurile și dăunând intereselor propriilor cetățeni și „economiei”, a precizat premierul croat.

Față de anul precedent, prețurile au crescut considerabil în Croația, de exemplu în orașul Rijeka sau Zagreb prețul mediu pentru un produsul banal precum o cafea a crescut cu 16%. Însă, și prețurile produselor de bază sunt influențate într-o manieră negativă, pâinea, laptele, grâul, și carnea sunt mai scumpe.

Potrivit investigațiilor efectuate de Inspectoratul de Stat, brutăriile au majorat prețurile pâinii și a produselor cu panificație cu 15-30%, în timp ce produsele din carne, ouăle sau apa sunt mai scumpe cu 13%. Cea mai semnificativă majorare s-a produs în industria restaurantelor unde prețurile au crescut și cu 43%, potrivit romaniatv.net.