Infofinanciar > Lumea la zi > Austria ne închide iar ușa în nas! Șansele României de aderare la Schengen, minimizate de ministrul Gerhard Karner
Lumea la zi

Austria ne închide iar ușa în nas! Șansele României de aderare la Schengen, minimizate de ministrul Gerhard Karner

Lucian Bode și Gerhard Karner; sursă foto: libertatea.ro.
FOTO: libertatea.ro

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a spulberat orice speranță în privința aderării României în spațiul Schengen. Aflat în vizită la București, oficialul de la Viena a respins solicitările Guvernului Român pentru stabilirea, de comun acord, a unui calendar de aderare.

După ce ne-a refuzat accesul pentru a doua oară, Karner a subliniat faptul că în urma întâlnirii cu omologul său român, Lucian Bode, relațiile dintre cele două state s-au detensionat.

Gerhard Karner ne închide încă odată ușa Schengen

Membru al partidului conservator OVP, Gerhard Karner a menținut poziția adoptată în urma cu patru luni și jumătate în cadrul consiliul JAI, prin urmare restricțiile impuse României nu au fost ridicate. Ministrul austriac de interne și-a motivat refuzul astfel „ Suntem încă foarte departe de un sistem funcţional în acest moment”, concret oficialul din Viena se teme că România nu poate face față rigorii impuse de UE în privința securității frontierelor.

„Germania recunoaşte acest lucru atunci când extinde controalele la frontieră faţă de Austria, aşa cum a făcut în urmă cu trei săptămâni”,  a adăugat Karner făcând trimitere la țara vecină care pune presiune pe guvernul austriac pentru ca România și Bulgaria să primească accesul în Schengen din partea executivului de la Viena.

În discursul său, Karner a punctat faptul că nici ministrul român de interne și nici românii în general nu ar trebuie să asimileze refuzul ca pe o luptă personală ci mai degrabă ar trebui să fie înțeles ca un efort comun prin care se urmărește funcționarea sistemului de protecție vamală european. „Nu mă lupt cu România sau a ministrul român de interne, Lucian Bode, ci împreună luptăm pentru ca sistemul să funcţioneze”.

Gerhard Karner: „Nu este sarcina mea să joc rolul unui profesor superior”

În aceste condiții, și cu opțiunile limitate, Lucian Bode a fost reținut în declarații, acesta a precizat în fața jurnaliștilor austrieci că vizita lui Karner în România a reașezat pe trasa normalității relațiile tensionate între Austria și Viena și, ulterior, se va materializa aderarea în spațiul Schengen, potrivit news.ro.

Demnitarul austriac a refuzat să ofere un răspuns concret în ceea ce ar trebui să facă România pentru a intra în grațiile Austriei „Nu este sarcina mea să joc rolul unui profesor superior”, a răspuns sec oficialul austriac, deși țara noastră a făcut ceva progrese în materie de cooperare bilaterală și în lupta împotriva traficanților, însă, nu îndeajuns.

Cei doi oficiali au semnat un plan de acțiune pentru combaterea migrației ilegale, astfel, polițiștii austrieci dislocați în Austria vor efectua patrule comune în zona punctului de trecere a frontierei de la Nădlac. Mass media din România se așteaptă la această decizie, autortitățile de la Viena, chiar și după viitoarele runde de alegeri regionale vor opta pentru un ton mai blând, dar acest lucru nu garantează că Austria nu va mai apela la dreptul de veto.  Reamintim că doar Croația a fost primită în spațiul Schengen în cadrul conferinței JAI de la sfârșitul anului trecut.