Infofinanciar > Lumea la zi > Austria e de neclintit! Până când va fi România respinsă la Schengen
Lumea la zi

Austria e de neclintit! Până când va fi România respinsă la Schengen

austria schengen romania (sursă foto: idevice.ro)
sursă foto: idevice.ro

Se pare că politicienii din Austria nu sunt de încumetat, în ciuda vizitelor pe care unii dintre ei le-au efectuat în țara noastră sau de dialogurile deschise pe care le-au avut cu reprezentanții altor state care susțin ca țara noastră să între în spațiul economic european. Oamenii politici de la Viena au subliniat încă o dată că nu vor accepta ca România și Bulgaria să între în Schengen până când nu se va observa o „scădere susținută” a fenomenului migraționist din aceste două state.

Această ultimă declarație îi aparține ministrului austriac de Externe, Alexander Schallenberg, care a mai declarat recent faptul că: „Ceea ce este important pentru noi, ca să fiu cât se poate de sincer, este ca numărul (migranţilor, n.r.) să coboare şi să fie o scădere susţinută”, citat de către cei de la POLITICO.

Austria menține veto-ul

Oficialul de la Viena susține astfel faptul că guvernul din care face parte vine cu un „semnal de avertizare” către autoritățile de la Bruxelles. În concepția sa, acestea din urmă „trebuie să înţeleagă că, atunci când avem peste 100.000 de cereri de azil în 12 luni, este dificil pentru noi, Austria, să lăsăm pur şi simplu acest sistem disfuncţional să meargă mai departe”.

Întrebat fiind cât va mai dura această atitudine de respingere, Alexander Schallenberg nu a venit cu niciun răspuns concret. Acesta a spus doar că, dacă numărul migranților din cele două state continuă să crească iar cererile de domiciliu ale cetățenilor din România și Bulgaria în alte state nu vor scădea în perioada următoare, Austria își va menține în continuare veto-ul.

„Austria este o mare beneficiară a spaţiului Schengen şi dorim ca el să funcţioneze”, mai spune reprezentantul diplomației de la Viena. În plus, ca un al doilea argument, politicianul a mai specificat și că Austria respectă cu rigurozitate „planul de acțiune” al Uniunii Europene (UE) în ceea ce privește consolidarea controalelor la graniţe şi accelerarea procedurilor de azil.

„În inima Europei”

În acest sens, totuși, Viena susține și solicită să se observe un semnificativ progres. „Ca ţară situată în inima Europei, Austria este o mare beneficiară a spaţiului Schengen şi dorim ca el să funcţioneze”, a mai specificat ministrul austriac de Externe.

În plan mai amplu, Viena nu ar avea o problemă doar cu Bucureștiul sau doar cu Sofia, căci provlemele cu care se confruntă aceștia privind migrația este una destul de mare. Doar anul trecut, în 2022, de exemplu, un număr de aproximativ 110.00 de migranți veniți din Orientul Mijlociu, Asia și Africa, un număr de aproape trei ori mai mare decât cel înregistrat cu un an în urmă, în 2021.

Această problemă se pare că este una destul de extinsă la nivel european, căci, potrivit datelor statistice, anul trecut, circa un milion de migranți au ajuns pe teritoriul acestui continent, ceea ce ar însemna un număr cu 50% mai mare față de anul 2021, scriu cei de la stirileprotv.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.