Infofinanciar > Lumea la zi > Austria este în căutarea muncitorilor calificați. Românii vor primi până la 2.500 de euro
Lumea la zi

Austria este în căutarea muncitorilor calificați. Românii vor primi până la 2.500 de euro

Austria, Sursă foto: Economica
Sursă foto: arhivă

Lipsa uriașă de muncitori calificați în sectorul asistenței medicale a determinat Austria să ofere posturi generos plătite.

Austria se luptă cu o lipsă acută de forță de muncă calificată în sectorul asistenței medicale. Conform calculelor efectuate de ministrul integrării Susanne Raab, din partea Partidului Popular Austriac a putea exista un deficit de aproximativ 51.000 de îngrijitori până în anul 2030. Prin urmare schimbările, în ceea ce privește veniturile încasate, ar putea combate această criză.

Măsuri pentru acoperirea deficitului

Au fost deja introduse măsuri pentru a răspunde acestei cereri de 51.000 de îngrijitori. Un exemplu în acest sens este creșterea finanțării recunoașterii profesionale. Aceasta implică rambursarea costurilor de până la 2.500 de euro care sunt suportate la recunoașterea calificărilor dobândite în străinătate în Austria. Acestea includ costuri pentru pregătirea avizelor de recunoaștere sau a rapoartelor de evaluare, traduceri și taxe pentru examene lingvistice.

„În locul migrației ilegale de azilanți în sistemul social, avem nevoie de imigranți calificați. Acesta este motivul pentru care Departamentul pentru Integrare investește de ani de zile în cursuri de limba germană și în cursuri de limbi străine specializate online pentru sectorul îngrijirii și sprijină numeroase proiecte, cum ar fi „Migrants care”, pentru a atrage persoane cu origini migrante către profesiile din domeniul îngrijirii”, spune ministrul Integrării, Susanne Raab. În opinia sa, aceste măsuri sunt esențiale „pentru a răspunde cererii de forță de muncă calificată și pentru a asigura calitatea înaltă a serviciilor de îngrijire în Austria”.

Austria sprijină străinii calificați

Serviciul de integrare pentru lucrătorii calificați al Fondului austriac de integrare (OIF) este o organizație de consiliere orientată spre servicii care sprijină integrarea imigranților calificați. Acest lucru se realizează, de exemplu, prin creșterea promovării recunoașterii profesionale. Acest lucru ar trebui să permită imigranților să fie angajați în Austria cât mai repede posibil.

„Există, de asemenea, platforme de carieră la nivel național pentru profesiile de asistență medicală. Un nou program de finanțare pentru rambursarea taxelor de școlarizare. Pentru persoanele aflate în procesul de nostrificare pentru profesiile din domeniul sănătății și al asistenței medicale. Și cursuri de germană dedicate pentru personalul medical străin”, a adăugat Sonja Ziganek, șefa programelor de integrare din cadrul OIF.

Ministrul Integrării, Susanne Raab (OVP), dorește acum facă mai mult pentru a promova străinii calificați pentru profesiile de îngrijire.Astfel, modificările cuprinzătoare în domeniul finanțării sunt menite să contribuie la prevenirea acestei situații. În concluzie, Austria ia măsuri decisive împotriva lipsei de forță de muncă calificată în sectorul îngrijirii medicale, potrivit romaniatv.