Infofinanciar > Lumea la zi > Australia ar putea bloca știrile de pe Facebook
Lumea la zi

Australia ar putea bloca știrile de pe Facebook

Australia ar putea bloca știrile de pe Facebook
Sursă foto: arhivă

Proprietarul Facebook, Meta ia în considerare blocarea conținutului de știri de pe platforma din Australia. Dacă guvernul o obligă să plătească taxe de licențiere, a declarat vineri un reprezentant al companiei. În cadrul unei audieri parlamentare.

Directorul de politică regională al Meta, Mia Garlick, a declarat legislatorilor toate opțiunile sunt pe masă atunci când a fost întrebată dacă compania ar bloca australienii de la partajarea conținutului de știri pentru a evita plata taxelor.

„Există un număr mare de canale de pe care oamenii pot obține conținut de știri”, a declarat Garlick în cadrul anchetei.

Ea a declarat că Meta așteaptă decizia luată de Canberra în ceea ce privește aplicarea  legii din 2021. Care nu a fost testată și care conferă guvernului dreptul de a stabili taxele. Pe care giganții tehnologici americani le plătesc instituțiilor media pentru linkuri.

Comentariile sunt cel mai puternic indiciu de până acum că Meta va adopta aceeași abordare dură în Australia. Pe care a adoptat-o în Canada în 2023, când această țară a introdus legi similare.

Meta a încheiat acorduri cu firme media australiene. Australian Broadcasting Corp atunci când legea a fost introdusă în Australia. Dar de atunci a declarat nu va reînnoi aceste acorduri după 2024.

Acum revine trezorierului adjunct al Australiei sarcina de a decide. Dacă să intervină și să oblige Facebook să plătească pentru conținutul știrilor. Trezorierul adjunct a declarat că încă colectează sfaturi. Dar că Meta pare să respecte legea doar atunci când îi convine.

Cele mai mari două televiziuni gratuite din Australia, Nine Entertainment și Seven West Media au anunțat săptămâna aceasta vor reduce numărul de locuri de muncă, invocând pierderea de venituri odată cu expirarea acordurilor cu Meta, potrivit reuters.