Infofinanciar > Lumea la zi > Aurul crește. Conflictele geopolitice îi mărește valoarea
Lumea la zi

Aurul crește. Conflictele geopolitice îi mărește valoarea

Aurul a atins un nou record!
sursa foto: arhivă

Aurul își trăiește momentul. Acoperirea geopolitică din partea băncilor centrale globale ar putea să-l facă să continue să strălucească.

Acum, la cel mai ridicat nivel din istorie, peste 2.400 de dolari pe uncia troy, doar neliniștea generală cu privire la situația mondială nu poate explica forța aurului. Metalul galben a primit un impuls în urma morții președintelui Iranului în această săptămână, de exemplu, dar a fost pe val în ultimii doi ani, apreciindu-se cu 33% de la sfârșitul anului 2022.

Prețurile au crescut anul acesta

Raliul a sfidat unele vânturi frontale tipice. Prețurile au crescut în acest an, chiar dacă ratele reale ale dobânzilor au crescut și ele: Randamentele titlurilor de trezorerie americane protejate împotriva inflației pe 10 ani au crescut cu aproximativ 0,37 puncte procentuale în 2024. De obicei, aurul se mișcă în direcția opusă randamentelor reale, deoarece nu generează niciun venit, iar ratele reale mai mari îl fac mai puțin atractiv pentru a fi deținut. Și, în pofida unor tendințe cum ar fi faptul că americanii cumpără lingouri de aur mici la Costco, cererea de aur pentru investiții cu amănuntul nu a oferit nici ea prea mult sprijin: Fondurile tranzacționate la bursă cu aur au înregistrat ieșiri nete timp de trei ani consecutivi.

Marii cumpărători din spatele revenirii aurului? Băncile centrale globale, în special cele de pe piețele emergente. Băncile centrale au adăugat aproximativ 2.200 de tone de metal din al treilea trimestru al anului 2022, potrivit Consiliului Mondial al Aurului – o creștere de aproape 170 de miliarde de dolari la prețurile actuale. Achizițiile nete ale băncilor centrale reprezintă acum mai mult de o cincime din cererea globală de aur sau aproximativ dublul proporției dintre 2012 și 2021.

Declanșator, sancțiunile oocidentale impuse Rusiei

Declanșatorul probabil? Sancțiunile occidentale impuse Rusiei după ce aceasta a invadat Ucraina în 2022 ar fi putut determina unele bănci centrale să își diversifice activele în dolari.

Rezervele internaționale ale Rusiei, în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, au fost înghețate și s-a vorbit chiar despre utilizarea veniturilor din acestea pentru a ajuta la apărarea sau reconstrucția Ucrainei.

Figurând în mod proeminent în rezervele Rusiei înainte și mai ales după invazie: aurul, care este ușor de stocat dincolo de accesul străinilor. majoritatea achizițiilor de aur de la băncile centrale nu sunt raportate, dar printre achizițiile care au fost, șase bănci centrale, inclusiv China, India și Turcia, au condus toate achizițiile nete de la jumătatea anului 2022, potrivit Goldman Sachs.

China și-a sporit rezervele de aur

Banca centrală a Chinei, în special, a cumpărat aur timp de 18 luni la rând începând cu noiembrie 2022, sporindu-și rezervele de aur cu 16%, sau 10 milioane de uncii troy. Economia Chinei este mult mai mare și mai importantă pentru lume decât era cea a Rusiei în 2022, ceea ce ar face ca impunerea de sancțiuni să fie mai dificilă dacă aceasta ar invada Taiwanul.

Un conflict militar direct cu SUA ar fi o altă problemă. în mod clar, China nu poate muta toate rezervele sale de 3.400 de miliarde de dolari în lingouri, dar creșterea expunerii sale la aur ar putea mișca piața destul de semnificativ. În aprilie, aurul se apropia de 5% din totalul rezervelor Chinei, o creștere de la aproximativ 3% în 2022. Dacă China alocă cu doar 1% mai mult din rezervele sale în aur, acest lucru ar fi egal cu aproximativ 9% din totalul ofertei globale de anul trecut, folosind prețurile actuale.

Tensiunile geopolitice în curs de desfășurare între China și Occident ar trebui să mențină fericiți bug-urile de aur, potrivit The Wall Street Journal.