Infofinanciar > Info > August va fi luna precipitațiilor! Meteorologii anunță vremea pentru următoarea lună
Info

August va fi luna precipitațiilor! Meteorologii anunță vremea pentru următoarea lună

Ploaie Sursa foto: GdS
Sursa foto: GdS

ANM anunță că va ploua în întreaga țară. Astfel, vom avea parte de o vreme plină de reprize de precipitații.

Perioadele de caniculă urmează să fie înlocuite de reprize de precipitații. În perioada 14 – 21 august, temperatura medie a aerului va fi apropiată de valorile normale în majoritatea regiunilor.

Perioada 31 iulie- 14 august

Vremea va fi capricioasă în întreaga țară. Astfel, canicula o sa fie înlocuită de reprize cu precipitații și temperaturi mai scăzute decât cele normale pentru această lună.

Așadar, în săptămâna 31 iulie – 7 august, temperaturile urmează să fie mai apropiate de cele obișnuite pentru acest interval, cu valori ușor mai ridicate în regiunile: nord-estice și sudice.

În săptămâna 7 – 14 august, temperaturile medii urmează să fie ușor mai scăzute decât cele specifice pentru această perioadă în toată țara: cu diferențe mai mari în regiunile nord-vestice și centrale.De asemenea, precipitațiile se vor situa în jurul mediei normale în această perioadă, la nivelul întregii țări.

Perioada 14-28 august

În perioada 14 – 21 august, temperatura medie a aerului va fi apropiată de valorile normale în majoritatea regiunilor.

Iar în săptămâna 21 – 28 august, mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână. Vor fi posibile valori mai ridicate în regiunile: sudice și sud-vestice. Chiar mai mult, cantitățile de precipitații se vor situa aproape de media normală în această perioadă, la nivelul întregii țări.

De asemenea, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), estimările meteorologice pe patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF (Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată). În acest mod este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 2003-2022, conform alephnews.ro.

Există și riscul unui disconfort termic accentuat

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a vorbit despre finalul lunii iulie și începutul lunii în curs, atrăgând atenția asupra vremii excesive atât din punctul de vedere al caniculei, cât și cel al instabilității atmosferice:

„Într-adevăr, de la o zi la alta în următoarea săptămână vremea va fi în încălzire. Dacă duminică vom conta pe temperaturi de până la 33-34 de grade în special în sudul și vestul țării, luni deja vom consemna valori apropiate de pragul unei zile de caniculă și chiar peste, pentru că la scara întregii țări, dar mai ales în partea de sud și local în partea de vest și est, vorbim de temperaturi de 30-36 de grade. De asemenea, vorbim și de indice temperatură-umezeală, care va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, mai ales în Oltenia, Muntenia și în sudul Moldovei”.

Meteorologul a atras atenția asupra faptului că august este de regulă o lună cu vremea situată la extreme, însă anul 2023 a fost deja excesiv din toate punctele de vedere, astfel că și această vreme oscilantă de august poate fi chiar mai dificil de gestionat de către români: „În luna august, nu excludem însă să avem intervale caniculare, pentru că, așa cum arată lucrurile, cu siguranță vom vorbi și în luna august de ceea ce înseamnă vremea extremelor meteorologice, așa cum am înregistrat și în țara noastră în luna iunie și iulie”.