Infofinanciar > Info > Au crescut salariile medii din țară! În ce domenii se câștigă cei mai mulți bani
Info

Au crescut salariile medii din țară! În ce domenii se câștigă cei mai mulți bani

Bani, Sursă foto: GdS
Sursă foto: GdS

Potrivit Institutului Național de Statistică, în luna februarie a anului 2023, salariul mediu net a crescut cu 0,4% față de luna ianuarie, ajungând la valoarea de 4270 lei, reprezentând o creștere de 16 lei.

În luna februarie 2023, sectorul bugetar a înregistrat o ușoară creștere a câștigului salarial mediu net în administrația publică (+1,1%), în timp ce în sănătate și asistență socială (-1,0%) și în învățământ (-0,1%) s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă.

IT-ul rămâne în fruntea celor mai mari salarii

Potrivit datelor, cele mai mari salarii au fost înregistrate în sectorul IT&C, cu o valoare medie de 10234 lei net, în timp ce cele mai mici salarii au fost înregistrate în sectorul hotelurilor și restaurantelor, cu o valoare medie de 2355 lei.

În luna februarie 2023, nivelul câștigului salarial mediu net a fost influențat de creșteri și scăderi în proporții aproape egale față de luna precedentă. Potrivit datelor, creșterile câștigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performanțe deosebite) în luna februarie 2023, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum și de realizările de producție sau încasările mai mari (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative majorări salariale

În fabricarea produselor din tutun, creșterea salarială a înregistrat 24,7%, în timp ce în activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, creșterea a fost de 19,6%. De asemenea, în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, creșterea salarială a fost de 14,6%.

În extracția petrolului brut și a gazelor naturale, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrări audio și activități de editare muzicală (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, alte activități extractive, precum și în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, creșterea salarială a fost cuprinsă între 7,5% și 11,0%.

În domeniul tipăririi şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice, cercetare-dezvoltare, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, activităţilor de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), activităţilor de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), industriei metalurgice, silviculturii şi exploatarea forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), şi în construcţii, creşterile salariale au variat între 1,5% şi 3,5%, scrie Hotnews.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.