Info

Au crescut salariile în România! Care este domeniul cu un câștig net care depășește suma de 16.000 de lei

Cresc-salariile-playtech.ro
sursa foto playtech

Potrivit ultimelor date oficiale ale INS, salariile din România au fost majorate în luna septembrie, ultima lună în care au fost calculate statisticile la nivel național. În plus, ne lăudăm cu un domeniu care are salariul net peste suma de 16.000 de lei în septembrie.

Salariul mediu net în România a fost 4.003 lei în luna septembrie, în creștere cu 70 lei față de luna precedentă. Însă, în același timp, inflația a ajuns la 15.3% în această perioadă. Cele mai mari salarii din țară au fost obținute de cei care lucrează în domeniul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului (16.085 lei). În schimb, cele mai mici salarii din România sunt încasate în continuare de cei care activează în domeniul HORECA (2233 lei), transmite Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit RomâniaTv.

Salariul peste 16.000 de lei

Cu toate că mai peste tot în țară lumea se plânge din cauza neajunsurilor, există oameni norocoși care au salariul peste 16.000 de lei lunar, adică peste 3.000 de euro. Astfel, codul CAEN 19 (din care face parte fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului) include: transformarea petrolului brut si a carbunelui în produse finite, este aria de activitate care înregistrează cele mai mari creșteri financiare, chiar mai mari decât în domeniul IT. În majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut în luna septembrie a acestui an, față de luna august 2022. Acest lucru se datorează, în primul rând, primelor ocazionale care au fost acordate (prime trimestriale, anuale, bonusuri pentru management, pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), dar și drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, sumelor din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

A fost realizat și un top al orașelor din România cu cele mai mari salarii. Unde, pe primul loc se află Bucureștiul. Fiind și cel mai mare centru universitar al țării, foarte mulți tineri, veniți din toate colțurile țării, aleg să rămână aici după finalizarea studiilor tocmai datorită oportunităților în carieră. În Capitală, câștigul mediu net este de 4.562 de lei. Pe locul al doilea în top este Cluj-Napoca, unde venitul mediu al locuitorilor este de 4.183 de lei. Cu un salariu mediu de 3.802 lei, podiumul este completat de județul Timiș. Apoi urmează orașul Sibiu, unde oamenii câștigă, în medie, 3.550 lei. Următorul pe listă este Ilfov, cu un salariu mediu de 3.512 lei, urmat de Iași cu 3.467 lei. În top mai sunt și Mureș, cu un salariu mediu de 3.304 lei , urmat de Brașov (3.276 lei), Galați (3.239 lei). Lista se încheie cu județul Teleorman. Acolo, venitul mediu al locuitorilor este de în jur de 2.600 de lei.