Infofinanciar > Info > Atenționare MAE pentru românii care pleacă în vacanță. Cozi lungi la tranzitarea punctelor de frontieră bulgare
Info

Atenționare MAE pentru românii care pleacă în vacanță. Cozi lungi la tranzitarea punctelor de frontieră bulgare

frontiera ungaria (sursă foto: Mediafax)
Sursă foto: arhivă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis atenționări cu privire la timpii de așteptare la tranzitarea punctelor de frontieră bulgare.

MAE îi informează pe cetățenii românii care călătoresc în Bulgaria sau care tranzitează teritoriul țării către alte destinații. Pe perioada 21- 24 iunie, se așteaptă timpi mari de așteptare la trecerea punctelor de frontieră bulgare.

Timpi mari de așteptare la frontiere

„În cazul cetăţenilor români care aleg să revină în România prin PTF Ruse, MAE recomandă acestora să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, şi anume 2 euro sau 4 leva, ori să efectueze plata cu cardul bancar. Astfel, timpii de aşteptare pentru procesarea şi eliberarea documentelor justificative (chitanţe, facturi, bonuri fiscale) pot fi diminuaţi considerabil. De asemenea, în punctele de frontieră bulgare funcţionează centre de colectare a taxelor, impozitelor sau amenzilor de circulaţie aplicate pe teritoriul Republicii Bulgaria, rămase restante. În cazul în care cetăţenii români se află într-una dintre aceste situaţii, aceştia vor fi obligaţi să îşi achite toate debitele către statul bulgar, plata urmând a fi efectuată numai cu card bancar”, precizează MAE.

Pentru a evita creșterea timpilor de așteptare, MAE recomandă populației să folosească și celelalte puncte de trecere a frontierei pentru a intra în România.

Ministerul Afacerilor Externe mai subliniază importanța informării șoferilor cu privire la achiziționarea în timp util a vignetelor electronice. Autoritățile bulgare recomandă ca vigneta să fie achiziționată online prin intermediul paginii www.bgtoll.bg. Românii mai pot cumpăra vignete și de la terminalele specifice montate la punctele de frontieră.

Vitezele legale pe teritoriul bulgar

Respectarea regimului legal de viteză este un aspect foarte important pentru șoferi. Pe teritoriul bulgar în localități viteza maximă legală este de 50 de km pe oră. Pe drumurile naționale se circulă cu 90 de km pe oră, iar pe autostradă cu 140 de km pe oră. În zonele cu regim de întârziere, restricție, limitare de viteză pot fi montate camere fixe sau mobile tip radar.

„Recomandăm firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă să ia măsurile adecvate pentru organizarea temeinică a itinerariilor de deplasare şi stabilirii programului de lucru al şoferilor prin luarea în considerare a unor timpi de aşteptare considerabil majoraţi la trecerea frontierelor”, a adăugat MAE.

Românii pot solicita asistență la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia. De asemenea, cei care întâmpină situații dificile, cu caracter de urgență. Au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republuca Bulgaria.

Pentru o informare suplimentară în ceea ce privește timpul de așteptare, MAE recomandă consultarea paginii Poliţiei de Frontieră Române, potrivit stirileprotv.