Infofinanciar > Info > Atenție, șoferi! A început verificarea respectării regimului legal de viteză din România prin acțiunea Speed
Info

Atenție, șoferi! A început verificarea respectării regimului legal de viteză din România prin acțiunea Speed

Controale ale Politiei Sursa foto B365
Sursa foto B365

Începând cu data de 17 aprilie, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) începe desfășurarea acțiunii Speed, ce este menită să verifice respectarea regimului legal de viteză. Speed a fost gândită pentru a se diminua numărul de accidente rutiere de pe șosele românești, deoarece unul din cinci accidente rutiere sunt cauzate de viteza excesiva. 

De la începutul anului în curs, au avut loc peste 180 de accidente rutiere cauzate de nerespectarea limitei legale de viteză sau condusului neadaptat la condițiile de drum impuse de vreme. În urma celor peste 180 de accidente rutiere 81 de persoane și-au pierdut viața iar aproximativ 150 au fost rănite grav și au avut nevoie de îngrijiri medicale. 

În ce constau verificările Speed 

Conform Programului Operațiunilor Europene 2023 al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), în perioada dintre datele de 17 aprilie și 23 aprilie ale anului 2023, se va desfășura acțiunea Speed, care va fi destinată verificării respectării regimului legal de viteză de pe șoselele românești.  

În următoarea săptămâna, toți polițiștii rutieri vor fi mobilizați în cadrul acțiunii de verificare, ce urmează să aibă loc la nivel național. Aceștia vor efectua teste radar tuturor șoferilor, astfel încât să se asigure o circulație propice fără a se depăși limita de viteză legală.  

Astfel, acțiunea Speed este pusă în practică cu scopul de a se diminua numărul de accidente rutiere cauzate de neadecvarea vitezei de circulație la condițiile de drum sau la regulile rutiere impuse. 

Ce urmează după verificările Speed din această săptămână 

După perioada desfășurării acțiunii de verificare a vitezei, în data de 21 aprilie 2023 va alea loc și operațiunea Speed Marathon. În cadrul operațiunii, toți polițiștii rutieri urmează să utilizeze toate echipamentele din dotare de supraveghere a traficului rutier și monitorizare a vitezei de deplasare a vehiculelor.  

Scopul principal al operațiunii va viza depistarea șoferilor care depășesc limita legală de circulație pe drumurile din România, a transmis IGPR, potrivit news.ro.

”Recomandăm conducătorilor auto să respecte regimul legal de viteză aplicabil pe tronsonul de drum pe care circulă, să adapteze în permanenţă viteza la condiţiile meteo-rutiere, să circule cu prudenţă şi să respecte semnalele poliţiştilor rutieri. Pietonilor le recomandăm să respecte regulile de circulaţie aplicabile lor: aceştia trebuie să traverseze strada pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor „Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora, să evite să pună conducătorii de autovehicule in situaţia de a frâna brusc pentru a le acorda prioritate şi să constituie prin comportamentul lor un exemplu pozitiv pentru cei mici”, precizează IGPR. 

În țara noastră, viteza maximă admisă pe drumurile publice ce se situează în localități este cuprinsă între 50km/h și 70km/h, depinzând de acordul realizat cu administratorul drumului. Viteza maximă admisă în afara localității este de maximum 100 km/h, pe tronsoanele de drum expres limita este de 120 km/h iar pe autostrăzi aceasta ajunge la 130km/h.