Infofinanciar > Lumea la zi > Atentate sinucigașe la două moschei din Pakistan! Peste 50 de persoane au decedat
Lumea la zi

Atentate sinucigașe la două moschei din Pakistan! Peste 50 de persoane au decedat

atentat pakistan sursa foto reuters
sursa foto reuters

Atentate sinucigașe cu bombă au distrus vineri două moschei din Pakistan. Cel puțin 57 de persoane au decedat, inclusiv șapte copii, în timp ce credincioșii marcau ziua de naștere a profetului Mahomed, au declarat oficiali din cadrul poliției și din domeniul sănătății.

Niciun grup nu a revendicat imediat responsabilitatea pentru aceste atacuri, în urma cărora bilanțul victimelor ar putea crește. Multe persoane fiind grav rănite, iar altele fiind prinse sub dărâmături.

În prima explozie, în Mastung, în provincia sud-vestică Balochistan, atentatorul și-a detonat explozibilii în apropierea unui vehicul al poliției. Oamenii se adunaseră pentru o procesiune, a declarat Munir Ahmed, un înalt oficial al poliției.
Cel puțin 52 de persoane au fost ucise, potrivit oficialului sanitar al districtului, Abdul Rasheed, inclusiv copii care aveau între nouă și 11 ani. Cel puțin 58 de persoane au fost rănite.

„Răniții strigau după ajutor”, a declarat martorul Munir Ahmed Shahwani.

„Am văzut cel puțin 25 de cadavre la fața locului, printre care se aflau și copii mici”, a spus el, adăugând că oamenii îi căutau pe cei dragi.

Un comisar adjunct de poliție s-a numărat printre cei uciși. Acesta supraveghea măsurile de securitate din zonă, a declarat poliția.
„Nawaz Gishkori a încercat să oprească atacatorul sinucigaș, dar acesta s-a aruncat în aer după ce s-a apropiat de el”, a declarat Javed Lehri, un ofițer superior de poliție.

Adunarea din Pakistan

Adunarea, în care oamenii purtau steaguri și pancarte, a avut loc la o moschee aparținând sectei Barelvi, considerată în general mai moderată decât sectele islamice dure, precum salafismul.

Unele secte de linie dură consideră venerarea profetului Mahomed drept erezie.
Cel de-al doilea atac, în statul vecin Khyber Pakhtunkhwa, a ucis cinci persoane la o moschee, potrivit oficialilor de salvare. Acoperișul s-a prăbușit, a declarat postul de televiziune Geo News, prinzând aproximativ 30-40 de persoane sub dărâmături.

Atacul a implicat două explozii, dintre care una la poarta moscheii și cealaltă în incintă, a declarat un oficial.

O creștere a numărului de atacuri ale militanților în provinciile vestice din Pakistan a aruncat o umbră asupra pregătirilor electorale și a campaniilor publice în perioada premergătoare alegerilor naționale din ianuarie, dar până acum atacurile au vizat în principal forțele de securitate.

Ambele provincii se învecinează cu Afganistanul și au suferit atacuri în ultimii ani. Atacurile făcute de partea militanților islamiști care urmăresc să răstoarne guvernul pakistanez și să instaureze propria lor marcă de lege islamică strictă. Premierul interimar Anwar ul Haq Kakar, aflat în Arabia Saudită pentru pelerinajul religios Umrah, a condamnat exploziile și a cerut sprijin total pentru victime.

Gruparea TTP

Kakar conduce un guvern interimar menit să supravegheze alegerile naționale programate pentru ultima săptămână din ianuarie.

Atacurile militanților au crescut din 2022, când a fost ruptă încetarea focului între guvern și Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), un organism care reunește grupuri islamiste sunnite de linie dură, scrie Reuters.

TTP este responsabil pentru unele dintre cele mai sângeroase atacuri din Pakistan de la formarea sa în 2007. Gruparea a negat responsabilitatea pentru exploziile de vineri.

TTP a negat, de asemenea, implicarea în atentatul cu bombă de la moscheea poliției din Peshawar din ianuarie. Atunci au murit 100 de persoane, dar o facțiune a grupului umbrelă a revendicat ulterior atacul.

În iulie, peste 40 de persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaș cu bombă în Khyber Pakhtunkhwa. Era o adunare a unui partid politic religios. Gruparea militantă Stat Islamic a revendicat acest atac.