Infofinanciar > Info > Atacurile cibernetice te pot lăsa fără bani în cont. O nouă metodă de înșelătorie pe Internet
Info

Atacurile cibernetice te pot lăsa fără bani în cont. O nouă metodă de înșelătorie pe Internet

atacuri cibernetice sursa foto Playtech ro
sursa foto Playtech ro

Tehnologia a ajuns la un nivel extrem de dezvoltat în era actuală. Întreaga viață a oamenilor poate fi regăsită pe Internet. Astfel, telefonul sau laptopul nostru poate conține toate informațiile necesare despre noi. Oamenii sunt extrem de atrași de cumpărăturile online, iar epoca banilor cash apune ușor ușor. Toți banii de care românii au nevoie pentru a plăti diferite lucruri, atât fizic, cât și online este la un click distanță. Cardurile bancare, care conțin toți banii sau toate economiile noastre, sunt înregistrate cu informațiile necesare de plată pe dispozitivele pe care le deținem.

Astfel, această eră a tehnologiei a adus cu sine și hoții cibernetici. Aceste atacuri în mediul online te pot lăsa fără bani în cont și multe persoane ajung să fie prada hoților online.

Atacurile cibernetice te lasă fără economii

Acești hoți din mediul online au tot felul de metode prin care te pot lăsa fără bani în cont. Folosind diferite identități, aceștia vin cu oportunități false de investiții sau diferite povești prin care îți promit o sumă mare de bani, iar pentru a accesa aceste câștiguri, trebuie să le oferi informațiile tale de card. Aceștia se pot ascunde și sub identitatea unui prieten, a unei cunoștințe, membru din familie sau chiar a unei celebrități. Este important ca oamenii să cunoască aceste trucuri și să nu cadă în plasa infractorilor. Conform Poliției Române și a experților Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), la momentul actual, una dintre cele mai folosite metode de hoții cibernetici este prin intermediul rețelelor de social media.

Utilizatorii de la nivelul țării primesc postări sau mesaje false care le oferă oportunități de investiție prin diferite link-uri. Prin accesarea acestui link, victima este redirecționată către anumite pagini cu conținut fraudulos. În plus, pentru a convinge mai tare oamenii să acceseze link-ul și să investească în aceste scheme frauduloase, hoții cibernetici pretind că sunt persoane publice sau celebrități. Prin această tehnică, cunoscută și sub numele de „celebrity impersonating scam”, aceștia îi ademenesc pe consumatori să investească în bunuri sau fonduri de investiții false, folosindu-se de numele și fotografiile unor persoane cunoscute din România sau din alte țări.

Sunt multe metode prin care o astfel de escrocherie poate fi pusă în scenă. În mod normal, totul începe cu promovarea unei investiții asociate cu o persoană celebră pentru a da impresia că totul este real, sigur și profitabil. Suspecții pot contacta persoanele printr-o varietate de canale, inclusiv e-mailuri spam, anunțuri online, postări pe rețelele de socializare și site-uri web false. „De exemplu, mesajele pot promova investiții în afaceri, acțiuni pe bursa de valori, criptomonede, NFT-uri sau alte tipuri de investiții care ar fi legate de celebritatea respectivă. Acestea pot fi prezentate sub forma unor oferte de îmbogățire rapidă sau sub forma unor produse sau servicii exclusiviste, care ar fi disponibile numai pentru o perioadă limitată de timp.” au explicat reprezentanții Poliției Române.

Tactici folosite de hoții online

Potrivit autorităților, sunt diferite tactici pe care hoții cibernetici le aplică, prin care cetățenii pot fi tentați să investească în povestea falsă livrată.  „Pentru a-i convinge pe oameni să investească, bănuiții pot folosi diverse tactici, cum ar fi prezentarea de declarații false, testimoniale, asigurări despre profituri rapide și mari, manipularea emoțională sau presiunea de a lua o decizie rapidă și neîntârziată” au anunțat reprezentanții Poliției Române, conform Realitatea.net .