Infofinanciar > Lumea la zi > Atac împotriva lui Viktor Orban. Ungaria riscă să piardă dreptul de vot în Consiliul UE
Lumea la zi

Atac împotriva lui Viktor Orban. Ungaria riscă să piardă dreptul de vot în Consiliul UE

viktor orban ungaria (sursă foto: Monitorul de Cluj)
sursă foto: Monitorul de Cluj

Eurodeputatul finlandez Petri Sarvamaa a lansat o petiție. Pentru a face presiuni asupra șefului Parlamentului European să inițieze o nouă încercare de a priva Ungaria de drepturile sale de vot în Consiliul UE. Împiedicându-l astfel pe premierul Viktor Orbán să își asume rolul de președinte interimar al Consiliului în luna iulie. Cu toate acestea, mulți eurodeputați rămân sceptici cu privire la succesul complotului și la fezabilitatea juridică a acestuia.

Scrisoarea pe care Sarvamaa a inițiat-o este planificată să fie trimisă președintelui PE, Roberta Metsola. Petiția ar solicita ca Metsola să inițieze un vot asupra unei rezoluții. Prin care să ceară Comisiei să înceapă o altă procedură împotriva Ungariei pentru încălcarea statului de drept.

Atac împotriva lui Viktor Orban

„Credem că această acțiune este necesară pentru a proteja valorile Uniunii Europene. Mai ales după acțiunile Ungariei de a perturba procesul decizional al statelor membre în cadrul EUCO [Consiliul European] din decembrie” a scris Sarvamaa în scrisoare.  Prin „perturbare”, eurodeputatul s-a referit la veto-ul Ungariei asupra pachetului de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Pe care țara era pe deplin îndreptățită să îl exercite în conformitate cu legislația UE.

Scopul final, a susținut Sarvamaa, este suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei. Acest lucru l-ar împiedica, de asemenea, pe premierul său conservator Viktor Orbán să preia președinția interimară a Consiliului în iulie. După probabila demisie a actualului președinte Charles Michel.

Regulile Consiliului UE

Consiliul UE este condus atât de un președinte permanent ales și numit de membri pentru 2 ani, ocupat în prezent de Charles Michel. Cât și de un alt stat membru al UE, care se schimbă la fiecare șase luni, prin rotație. Fiecare țară are șansa sa de a străluci la fiecare 13 ani. Iar mandatul Ungariei la președinția rotativă va începe în iulie, imediat după alegerile europene.

Michel și-a anunțat duminică campania pentru un loc în Parlamentul European, stârnind emoții în tot Bruxelles-ul. Devenind europarlamentar în iulie, el ar fi obligat să demisioneze de la președinția Consiliului cu jumătate de an mai devreme. Ceea ce l-ar face automat președinte interimar pe șeful țării care îndeplinește președinția rotativă. În acest caz, Viktor Orbán.

Privarea de dreptul la vot

Prin urmare, planul lui Sarvamaa este destul de simplu. „Dacă Ungaria ar fi privată de dreptul său de vot în Consiliu, ar fi foarte clar că Ungaria nu ar putea deține următoarea președinție a UE”, a explicat el. Prin definiție, acest lucru l-ar exclude și pe Orbán însuși din fotoliul reprezentativ al președintelui Consiliului.

Dacă o nouă procedură în temeiul articolului 7 stabilește că Ungaria se află în continuare într-o „încălcare gravă și persistentă a valorilor UE”, Consiliul ar putea trece la suspendarea drepturilor sale de vot. Astfel, i-ar putea lua președinția doar cu o majoritate calificată.

Proces îndelungat

Deși pare simplu, execuția va fi orice altceva, deoarece acest plan poate avea multiple probleme. În primul rând, în istoria UE nu s-a mai încercat nimic de acest gen. Articolul 7 a mai fost declanșat atât împotriva Poloniei, cât și a Ungariei. Dar niciodată Consiliul nu a votat restricționarea drepturilor de vot ale niciuneia dintre cele două țări. O măsură considerată de mulți ca fiind un precedent prea periculos pentru a fi creat.

În al doilea rând, întregul proces necesită mai multe voturi și decizii din partea tuturor celor trei instituții ale UE. Iar șase luni s-ar putea să nu fie suficiente pentru o astfel de acțiune de durată. O rezoluție trebuie să fie propusă în plen și adoptată cu majoritate simplă.

Apoi, Comisia trebuie să demareze procedura și toate protocoalele sale relevante. Mai multe organisme trebuie să pregătească acuzațiile. Iar Parlamentul trebuie să adopte un alt raport lung pe care să îl prezinte apoi în fața Consiliului. Consiliul trebuie apoi să voteze în unanimitate (cu excepția Ungariei) dacă dorește să penalizeze țara respectivă. Iar apoi să voteze din nou, de data aceasta cu majoritate calificată, dacă să îi retragă sau nu dreptul de vot, conform europeanconservative .