Infofinanciar > Info > Astăzi sunt semnate actele pentru plata voucherelor de 250 de lei. Guvernul a stabilit cine primește bani înainte de Paște
Info

Astăzi sunt semnate actele pentru plata voucherelor de 250 de lei. Guvernul a stabilit cine primește bani înainte de Paște

Sprijin pentru România, Sursă foto: Radio România Oltenia Craiova
Credit imagine: Radi România Oltenia Craiova

Ordonanța de urgență nr. 63 din 9 mai 2022 prevede măsuri temporare pentru protecția socială a persoanelor deprivate financiar sau care riscă situații de sărăcie extremă. Programul „Sprijin pentru România” astfel instituit prevede ca la fiecare două luni, persoanele vizate să primească tichete sociale în valoare de 250 de lei.

Acest program este gestionat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Până în prezent, au fost acordate cinci tranșe de vouchere de alimente, urmând ca a șasea să fie oferită în perioada 10-13 aprilie, înaintea sărbătorilor pascale. Ministerul Munții, Agenția Națională pentru Plăți și Casa Națională de Pensii Publice au primit până la data de 31 martie 2023 lista cu beneficiarii, pentru a reuși să transmită fondurile în două săptămâni.

Cine se califică

Persoanele eligibile pentru acest program sunt, conform OUG nr. 63/2022, următoarele:

„pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023”. În afara acestora, textul legislativ prevede că familiile cu cel puțin doi copii, ale căror venituri lunare sunt sub pragul de 600 de lei de persoană, precum și familiile monoparentale în această situație și indivizii eligibili pentru ajutor social pot primi aceste vouchere de alimente.

Calendarul activităților de plată, conform căruia cardurile sociale vor fi alimentate cel târziu în data de 13 aprilie, se află în momentul de față în proces de aprobare de către Guvern, se arată într-un articol publicat de dcbusiness.ro.

Vouchere și alimente de Paști

În afara acestei a șasea tranșe de tichete sociale, românii care fac parte din categorii vulnerabile pot beneficia de pachete de alimente. Acestea cântăresc 25 de kilograme și conțin produse de bază pentru o nutriție suficientă. Conform autorităților, aceste produse ar ajunge la prețul de 390 dacă ar fi achiziționate din marile lanțuri de magazine. Astfel, persoanele care se află în situații de risc din punct de vedere financiar vor primi un ajutor total de 640 de lei din partea statului pentru sărbătorile pascale.

Este cu atât mai important să se respecte calendarul prevăzut de instituțiile garante cu cât perioada Paștilor este una în care prețurile la multe alimente de bază cresc brusc, fiind speculate de comercianți. Asta alături de un fond al unor scumpiri semnificative care au avut loc de-a lungul anului 2022.