Infofinanciar > Esential > Asociația care nu lasă pe nimeni în urmă. ETI PC duce tehnologia către copiii și tinerii din mediile defavorizate
Esential

Asociația care nu lasă pe nimeni în urmă. ETI PC duce tehnologia către copiii și tinerii din mediile defavorizate

Sală de clasă dotată de ETI PC Sursă foto: Arhiva asociației
Sursă foto: Arhiva Asociației

Totul a pornit cu puțin timp înainte de pandemia de coronavirus, când doi pasionați în tehnologie, George Pușcaș și Cristi Onofrei, s-au gândit că există atât de multe echipamente electronice care nu mai sunt folosite și atât de mulți copii și tineri care nu au acces la informație, educație și nu au cum dobândi competențe digitale, atât de necesare în lumea în care trăim astăzi.

La scurt timp, lor li s-a alăturat și Bogdan Constantin, cel de-al treilea membru fondator și s-au pus pe treabă, punând bazele Asociației ETI PC. Astăzi echipa numără 5 membrii, cărora li se adaugă un număr fluctuant de voluntari și în această formulă colectează pc-uri, laptopuri sau telefoane de la firme și persoane fizice care nu le mai utilizează, le verifică starea, eventual le repară sau/și le upgradează, ca ulterior ele să ajungă pe mâinile celor care nu își permit astfel de echipamente.

Sursă foto: Asociația ETI PC

Sursă foto: Asociația ETI PC

Este un proiect care a început și s-a dezvoltat din pasiune, dar evident că au fost și sunt în continuare costuri adiacente, de la mult timp investit până la bani și nu în ultimul rând multă muncă. Membrii asociației au reușit să o facă să se finanțeze preponderent din resurse proprii, iar activitatea de verificare, reparare și upgradare a echipamentelor se desfășoară într-un spațiu pus la dispoziție de către Centrul de formare profesională Horeca Culinary School.

Cu toate acestea, pentru extinderea proiectului și realizarea obiectivului măreț pe care Asociația ETI PC și l-a propus, ca în maxim 10 ani comunitățile defavorizate să devină educate și integrate și România să fie cea mai puternică țară din UE în acest domeniu, este nevoie de o susținere mai mare a celor care vor să se implice în acest proiect și de resurse financiare suplimentare.

Sursă foto: Asociația ETI PC

Sursă foto: Asociația ETI PC

Se autofinanțează, dar pentru extindere au nevoie de fonduri

„Având în vedere acțiunile pe care le am derulat dar și cele pe care ne dorim să le întreprindem de acum înainte, avem nevoie de implicarea tuturor celor care doresc să ne susțină, precum și de proiecte de finanțare, ca să putem dezvolta această activitate și să o ducem la un nivel cât mai înalt.” a declarat pentru Editura EVZ și Capital, Alina Georgescu, managerul de comunicare al Asociației.

Sursă foto: Arhiva Asociației

Sursă foto: Arhiva Asociației

ETI PC reușește să ajungă la donatori prin intermediul rețelelor de socializare, networking, mass media sau prin recomandări venite de la cei care cunosc deja activitatea companiei, printre colaboratori numărându-se Atos România, Morningstar Inc, Alten Delivery Center România, Horeca Culinary School, Asociația Casa Bună, Vestas Aircoil România, Zoopie și Microchip Tehnology.

„Încercăm să-i convingem pe toți cei cu care intrăm în contact, donatori sau persoane care vor să se alăture echipei, de faptul că este esențial pentru noi ca români să învățăm să lucrăm în echipă și să susținem proiecte care, în final, au drept scop creșterea bunăstării generale. Asta se poate intampla prin creșterea responsabilității și prin contribuția noastră consecventă la crearea unei lumi mai bune, a unei societăți mai normale.” ne-a declarat Alina.

Au dotat peste 10 școli până acum

Asociația ETI PC nu se ocupă doar de cazuri sociale, pe care le aleg în ordinea solicitărilor și după ce un membru al echipei intră în legătură directă cu eventualul beneficiar și analizează situația socio-economică. Ei au reușit până acum să doteze cu echipamente tehnologice și școli sau grădinițe de stat, centre de copii, unități bisericești, alte ONG-uri, dar și copiii refugiaților ucraineni care le-au solicitat ajutorul.

Sursă foto: Asociația ETI PC

Sursă foto: Asociația ETI PC

Deși bănuiau cât de mare este nevoia de echipamente tehnologice atunci când s-au înhămat la misiunea de a ajuta cât mai mulți copii și tineri să dobândească acces la informare, educare și competențe digitale, înaintând în proiect au descoperit că aceasta este uriașă și nu se reduce doar la familiile din mediile defavorizate.

Așa au ajuns să doteze peste zece școli atât din mediul urban, chiar și din București, cât și din mediul rural, din județe precum Dâmbovița, Călărași, Gorj, Vâlcea, Suceava, Olt, Teleorman, dar și școala pentru copii din cadrul spitalului de oncologie Marie-Curie sau centrul de zi Luceafărul.

Sursă foto: Asociația ETI PC

Sursă foto: Asociația ETI PC

Echipamentele uzate sunt reciclate printr-un partener

Asociația ETI PC nu se preocupă doar de educația copiilor și tinerilor ci și de mediul înconjurător, iar atunci când echipamentele sau anumite componente ale lor sunt depășite și nu mai pot fi reutilizate, ele ajung la un centru de colectare cu care au legat un parteneriat, ecolectare.ro.

Sursă foto: Asociația ETI PC

Sursă foto: Asociația ETI PC

În momentul de față, asociația are centre de colectare în București și Brașov, dar în niciun caz nu vor să se oprească aici. ETI PC dorește să îi atragă pe toți cei care rezonează cu valorile companiei și să creeze o mare rețea de „oameni buni” cu ajutorul căreia să ofere acces la educație și informare cât mai multor tineri, încercând prin acest lucru să acopere nevoile existente pe piața muncii în ceea ce privește specialiștii din domeniul IT.

„În activitatea pe care o desfășurăm am întâlnit oameni minunați care la rândul lor activează în diverse domenii și care cu perseverență au reușit să facă schimbări majore pentru semenii lor. Ne dorim să conectăm cât mai mulți oameni cu astfel de idei frumoase și cu impact pentru comunitățile lor. Să ne unim forțele pentru un vis mai mare!”, este crezul după care se ghidează Alina Georgescu și îi urăm succes, iar celor care doresc să se implice în proiect ca și voluntari sau vor să doneze echipamente o pot face aici.