Infofinanciar > Info > ASF s-a răsucit! Asigurătorii au blocat plafonarea polițelor RCA
Info

ASF s-a răsucit! Asigurătorii au blocat plafonarea polițelor RCA

ASF, sursa foto romanialibera.ro
Sursa foto: romanialibera.ro

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat, în ședința de ieri a Guvernului, retragerea de pe ordinea de zi a proiectului care prevedea plafonarea tarifelor polițelor RCA, măsură luată ca urmare a intrării în insolvență companiei Euroins.

După ce a fost anunțată cu surle și trâmbițe, plafonarea tarifelor polițelor RCA a fost retrasă de ASF ca urmare a faptului că mai mulți brokerii de asigurări au anunțat că se opun acestui proiectul. Principalul motiv invocat de aceștia constă în impactul negativ substanțial pe care l-ar avea o astfel de măsură asupra distribuției de asigurări a consumatorilor și, în general, a tuturor participanților la traficul rutier.

Premierul Nicolae Ciucă a explicat, în debutul ședinței Executivului, că proiectul de plafonare a polițelor RCA a fost retras de ASF, pentru ca observațiile apărute să poată fi armonizate. „Pe ordinea de zi mai era Hotărârea de Guvern privind plafonarea prețurilor la RCA, document care a fost retras de ASF, până la armonizarea tuturor opiniilor și argumentelor care au fost depuse odată cu punerea în transparență a proiectului de Hotărâre de Guvern. Și acesta va fi aprobat săptămâna viitoare după ce ASF-ul îl va readuce la nivelul Guvernului”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Asigurătorii au mers cu jalba la Ministerul de Finanțe

Asigurătorii i-au trimis săptămâna trecută un document de poziție ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, prin care argumentează că proiectul de hotărâre de guvern pentru stabilirea unor plafoane, respectiv a unor tarife maxime la RCA „încalcă legislația UE, este lipsit de fundament economic și ambiguu, riscând să destabilizeze și mai mult piața de asigurări RCA”.

În documentul citat, se amintește faptul că pentru o măsură similară de plafonare a prețurilor RCA, România a mai fost sancționată de Comisia Europeană cu deschiderea procedurii de infringement în anul 2018. Ca urmare, statul român a fost nevoit să schimbe legislația pentru a elimina. limitările impuse modului de stabilire a prețurilor RCA.

„Structura tarifelor RCA practicate de asigurători la 1 martie 2023 și elementele avute în vedere la calculul acestora de fiecare asigurător în mod individual sunt diferite față de 1 martie 2022 ca urmare a modificărilor intervenite în legislație prin Legea nr.202/2022 – liberalizarea calculului tarifului de primă de asigurători și Norma nr.18/2022 – introducerea primei nete de distribuție a polițelor RCA, astfel că cele două tipuri de tarife nu pot fi comparate”, se mai arată în documentul trimis ministrului Finanțelor.

Justiția își dăduse acordul cu rezerve, MAE – deloc

Anterior, Ministerul Justiției avizase favorabil proiectul de HG privind plafonarea prețurilor RCA. Avizul a venit însă cu mai multe observații vizavi de riscurile majore de nelegalitate și cu condiția solicitării avizului AME, din cauza riscului declanșării unei noi proceduri de infringement.

MAE nu a avizat însă proiectul, în timp ce Consiliul Economic și Social (CES) i-a dat aviz negativ.

„Ca urmare a observațiilor pronunțate pe proiectul inițial pus în dezbatere publică, proiectul a fost retras tocmai pentru a se realiza o analiză completă a acestor observații”, a declarat purtătorul de cuvânt al ASF, citat de HotNews.