Infofinanciar > Esential > ASF: Particularități ale pieței financiare globale
Esential Info

ASF: Particularități ale pieței financiare globale

ASF: Particularități ale pieței financiare globale
Foto: asfromania.ro

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat Raportul privind evoluția pieței de capital în anul 2021, care, însă, surprinde și aspecte cu privire la modul în care au reacționat piețele de capital vizavi de războiul din Ucraina.

Aurul – sus, băncile – jos

Conflictul din țara vecină a alimentat interesul investitorilor pentru aur, acest activ fiind considerat o investiţie sigură în perioadele de incertitudine politică şi financiară. Astfel, de la începutul războiului, cotația aurului a înregistrat creșteri susținute. La sfârșitul lunii martie a anului 2022, aurul se tranzacționa la un preț de 1.941,15 dolari pe uncie, cu 20% peste valoarea de la începutul pandemiei (martie 2020). În același context, prețul barilului de petrol a crescut în luna martie la nivelurile din 2014, tranzacționându-se la data de 31.03.2022 cu 107.46 dolari/baril.

De asemenea, pe fondul războiului din Ucraina, cotațiile pentru cele mai multe bănci și instituții financiare listate pe bursele europene au înregistrat scăderi.  În raport cu sfârșitul anului 2021, în luna martie 2022 s-au înregistrat scăderi importante, remarcându-se bursele din Austria (-20,94%), Olanda (-11,77%) și Belgia (-9,49%).

Energia ne epuizează finanțele

Companiile din sectorul energetic au fost afectate de războiul din Ucraina, înregistrând scăderi comparabile cu cele de la începutul pandemiei. De asemenea, cotațiile indicilor bursieri și ale activelor tranzacționate au cunoscut o volatilitate ridicată, pe fondul gradului mare de incertitudine determinat de contextul volatil geopolitic și militar.

Ca urmare a așteptărilor economice legate de efectele cauzate de criza sanitară actuală, contagiunea a scăzut semnificativ în primele două trimestre din 2021, dar a început să avanseze rapid în ultimele două trimestre ale anului 2021, ca urmare a tendinței de creștere accelerată de pe cele mai multe piețe de capital. Războiul din Ucraina a condus la o accelerare pronunțată a contagiunii între bursele europene în primul trimestru din 2022.

„Contextul actual este unul care îndeamnă la precauție și la măsuri specifice ce vizează menținerea unui echilibru al pieței de capital, precum și al sănătății economice a jucătorilor care activează în acest sector. Supravegherea prudențială a entităților pieței, a regulilor de diversificare și de evaluare a portofoliilor fondurilor de investiții și a mecanismelor de administrare a riscului reprezintă priorități absolute pentru noi”, a declarat Nicu Marcu, președintele ASF.

Cerealele, o problemă

Situația tensionată dintre Rusia și Ucraina are un impact semnificativ și asupra piețelor mondiale de cereale și de energie, ceea ce se va reflecta în creșterea prețurilor la alimente, cele mai afectate fiind țările în curs de dezvoltare, dependente de importuri. În contextul întreruperii exporturilor din Ucraina și Rusia din cauza războiului, la finalul lunii martie 2022, contractul de referință pentru grâu la bursa din Chicago (CBOT) s-a apreciat cu aproximativ 63% față de aceeași perioadă a anului precedent, atingând maxime istorice. Şi cotațiile la porumb s-au apreciat, ajungând la maximele ultimilor nouă ani. Rusia și Ucraina dețin 30% din comerțul mondial cu grâu și 20% din cel de porumb. În consecință, capacitatea țărilor importatoare de cereale de a cumpăra grâu s-a redus.