Infofinanciar > Info > Așa salarii, așa educație! Profesorii români sunt printre cei mai prost plătiți din Europa
Info

Așa salarii, așa educație! Profesorii români sunt printre cei mai prost plătiți din Europa

Profesor la tablă
Sursă foto: TheStudent

Profesorii din România au printre cele mai mici salarii anuale cu normă întreagă de pe „bătrânul continent”, arată un  raport publicat al Comisiei Europene. În coada acestui clasament se mai află țări precum Bulgaria, Letonia, Ungaria și Polonia.

Din suita statelor amintite mai sus, din care face și România, cadrele didactice câștigă anual puțin sub 10.000 de euro.

De cealaltă parte, profesorii încasează cele mai mari salarii anuale cu normă întreagă în Danemarca, Germania, Luxemburg, Elveția și Liechtenstein. În aceste țări, cadrele didactice câștigă în fiecare an peste 50.000 de euro.

Salarii în funcție de vechime

La mijlocul clasamentului se află Grecia, care oferă unui profesor debutant un salariu de bază anual de 15.435 de euro. Însă, după ce acumulează 10 ani de muncă, acestuia i se mărește remunerația cu 21,6%, iar după 15 ani cu 32,4%.

În cazul unui cadru didactic care a ajuns în fruntea grilei de salarizare, acesta primește un salariu mai mare cu 97,3% față de cel al unui profesor debutant, scriu cei de la Profit.

O altă țară care aplică acest sistem de salarizare, unde remunerația se majorează gradual în funcție de vechimea în muncă, este Cipru. Aici, un profesor care acumulează 15 ani de vechime va primi un salariu cu 85% mai mare față de cel al unui cadru didactic începător. De asemenea, ajuns la sfârșitul carierei, un profesor din Cipru va avea o leafă cu până la 143% mai mare față de un debutant.

Salarii crescute cu 10% din 2023

La sfârșitul anului 2022, Ministerul de Finanțe a publicat un proiect de ordonanță de urgență prin care era specificat faptul că salariile din Educație vor crește cu 10% din 1 ianuarie 2023. Pe parcursul anului trecut, guvernul Ciucă a decis, în două rânduri, să majoreze remunerațiile cadrelor didactice cu câte 4 procente.

Noul proiectul prevede că „prin derogare de la prevederile alin. (2) al art. 12 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu 2.500 lei”, scriu cei de la Edupedu.

Conform noii creșteri de 10%, salariul de bază brut al unui profesor poate ajunge, de la 1 ianuarie 2023, la 5.500 de lei pe lună, în funcție de vechimea în muncă și gradul didactic al acestuia.

Ce salarii vor avea profesorii

Potrivit celor de la Edupedu, un profesor cu grad didactic I şi studii superioare de lungă durată, care a adunat peste 25 de ani vechime, va avea un salariu de bază de 5.517 lei pe lună.

Pentru o vechime cuprinsă între 20 şi 25 de ani, salariul va fi de 5.101 lei pe lună, în timp ce pentru o experiență de 1-5 ani, remunerația va fi de 4.372 de lei.

Dacă ne referim la dascălii cu grad didactic II şi studii superioare de lungă durată, aceștia vor avea salariul de bază de 4.235 lei dacă au strâns o vechime de 1-5 ani,. Pentru acelaşi grad şi vechime 5-10 ani, 4.326 lei, pentru vechime 10-15 ani, 4.372 lei, pentru vechime 15-20 de ani, salariul de bază va fi de 4.417 lei.

De asemenea, un cadru didactic debutant va avea un salariu de 4.098 lei pe lună (dacă are și studii superioare de lungă durată).