Info

Salariul net în învățământ este încă sub media națională. Statul le dă profesorilor vouchere de vacanță

Bani, Sursă foto: Playtech
Sursa foto: Playtech

Valoarea salariului mediu net în luna noiembrie a anului trecut a fost de 4.141 de lei, în creștere cu 3,3% față de luna precedentă, și cu 13,6% față de perioada similară a anului trecut. Salariul mediu net în învățământ este însă sub media națională, înregistrând în noiembrie 2022 o valoare de 4.025 de lei.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS) în luna noiembrie a anului trecut valoarea medie a salariului net în învățământ a depășit pragul de 4.000 de lei cu 25 de lei. O valoarea similară a mai fost atinsă în luna iunie 2022, ca urmare a acordării voucherelor de vacanță.

Conform INS, profesorii au înregistrat cea mai mare creștere din sectorul bugetal, cu plus 2,3%. În administrația publică, valoarea salariului mediu net a crescut cu doar 1,5%.

Creșterea din luna noiembrie din învăţământ s-a datorat plății cu ora a cadrelor didactice, potrivit INS. În urmă cu un an, în noiembrie 2021, valoarea salariului mediu net în educație a fost de 3.700 lei.

Se dau vouchere și în 2023

„În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial, determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (în lunile decembrie și martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei“, se arată în comunicatul remis de INS.

Și în 2023 angajații din învățământ vor primi vouchere de vacanță. Potrivit Ministerului de Finanțe, valoarea acestora ramâne neschimbată față de anii trecuți, fiind de 1.450 de le. Legea prevede că: „instituţiile publice (…) indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat“, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor, citat de romaniatv.net.

Profesorii amenință cu proteste și în 2023

La sfârșitul anului trecut, angajații din sistemul de educație din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Dâmbovița, Ialomița, Maramureș, Mehedinți și Suceava, au protestat în fața sediilor prefecturilor solictând aplicarea integrală a Legii salarizării 153/2017. Conform Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, cadrele didactice au mai solicitat acordarea sporului pentru condiții de muncă, de care salariații din alte sectoare bugetare cu funcții similare beneficiază, plata orelor suplimentare, decontarea navetei, aplicarea unei indexări salariale care să acopere rata inflației.

Conform declarațiilor FSLI, dacă doleanțele nu vor fi satisfăcute, există posibilitatea reală ca 2023 să fie un an al mișcărilor sindicale, cu acțiuni multiple.