Infofinanciar > Lumea la zi > Armistițiul dintre Israel și Hamas a expirat. Se cere o reînnoire
Lumea la zi

Armistițiul dintre Israel și Hamas a expirat. Se cere o reînnoire

israel veto (sursă foto: euronews.com)
Sursa foto: arhiva companiei

Eforturile de reînnoire a armistițiului dintre Israel și Hamas sunt în curs de desfășurare, potrivit mediatorului Qatar. Asta după ce Israelul și-a reluat bombardamentele asupra Gaza, ucigând zeci de palestinieni.

Qatarul, care a condus discuțiile care au dus la pauza umanitară de o săptămână care s-a încheiat vineri dimineață, 1 decembrie, a declarat că va persista în căutarea reînnoirii acordului. Dar a avertizat că reluarea ostilităților complică lucrurile.

Încheierea armistițiului

Oficialii din întreaga lume și-au împărtășit dezamăgirea față de eșecul armistițiului și revenirea rapidă la lupte. Unii au solicitat eforturi urgente pentru a opri violențele. Și a preveni alte victime civile în interiorul enclavei. Israelul și Hamas s-au acuzat reciproc pentru întreruperea armistițiului.

„Organizația teroristă Hamas-ISIS a încălcat conturul. Nu și-a îndeplinit obligația de a elibera astăzi toate femeile ostatice. Și a lansat rachete asupra cetățenilor israelieni”, a declarat vineri, 1 decembrie, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu într-un comunicat.

„Guvernul Israelului este angajat să atingă obiectivele războiului. Eliberarea ostaticilor, eliminarea Hamas și asigurarea faptului că Gaza nu va mai constitui niciodată o amenințare pentru locuitorii Israelului”, a adăugat acesta.

Acuzații asupra Israelului

Oficialii Hamas au acuzat Israelul că lucrează pentru a distruge eforturile de prelungire a armistițiului.

„În fiecare zi din ultimele șapte zile de încetare temporară a focului, Israelul a acționat în așa fel încât să submineze întregul proces. Am fost și încă suntem pozitivi în privința tuturor eforturilor. Dar israelienii le refuză”, a declarat Osama Hamdan, un oficial de rang înalt al grupului care guvernează Gaza.

Qatar, care, împreună cu Egiptul și Statele Unite, a mediat între Israel și Hamas, a confirmat vineri că „negocierile dintre cele două părți continuă cu scopul de a reveni la o stare de pauză”. Acesta a precizat că se angajează „să continue eforturile care au dus la pauza umanitară. Și nu va ezita să facă tot ce este necesar pentru a reveni la calm”. Dar a adăugat că reluarea luptelor „complică eforturile de mediere și agravează catastrofa umanitară”.

Activitatea comunității internaționale

De asemenea, Qatarul a îndemnat „comunitatea internațională să acționeze rapid pentru a pune capăt violențelor„.

Săptămâna trecută, mediatorii au lucrat toată noaptea pentru a pune la punct ultimele detalii ale armistițiului care a început la 24 noiembrie și a durat șapte zile înainte de reluarea ostilităților vineri.

Înainte de începerea armistițiului, săptămâni de bombardamente israeliene au ucis peste 15.000 de palestinieni din Gaza. Dintre care aproximativ 6.000 de copii. Campania a venit după atacurile Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie, care au ucis 1.200 de persoane și au dus la întoarcerea a aproximativ 240 de prizonieri în Gaza.

Schimb de prizonieri

În timpul pauzei, Hamas a eliberat 110 dintre acești prizonieri. Inclusiv 80 de israelieni, în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni. În plus, armistițiul a permis intrarea în Gaza a unui număr mai mare de ajutoare extrem de necesare, deși rezervele de alimente, apă, medicamente și combustibil rămân mult sub nivelul necesar pentru cele 2,3 milioane de persoane care trăiesc acolo.

În primele ore de la expirarea armistițiului, vineri dimineață, bombardamentele israeliene au ucis zeci de persoane în toate zonele din Fâșia Gaza. Inclusiv în sud, despre care Israelul a spus că este o zonă sigură, informează aljazeera.com