Infofinanciar > Lumea la zi > Noi discuții pe tema armelor nucleare! Toată lumea e în gardă
Lumea la zi

Noi discuții pe tema armelor nucleare! Toată lumea e în gardă

arme nucleare (sursă foto: The New Yorker)

Din birourile Departamentului de Stat american și ale Ministerului rus al Apărării, oficialii se „tachinează” reciproc. Iar asta se întâmplă des. Poate chiar la fiecare două ore. Asta pentru a verifica dacă limitele mai rezistă. Apoi, aproape întotdeauna, se instalează o liniște. În această liniște se aude pulsul armelor nucleare.

Până în luna martie, activitatea era una intensă. Poșta cibernetică dintre Centrele de reducere a riscurilor nucleare (NRRC) ale celor mai mari două puteri nucleare ale lumii era plină de mesaje. Acestea se informau reciproc cu privire la mișcarea rachetelor și a bombardierelor.

Există și un program bine pus la punct în acest sens. Anume New Start, care a intrat în vigoare în 2011. Acesta include plafoane pentru armele nucleare cu rază lungă de acțiune. În anul 2022, au existat aproximativ 2.000 de astfel de notificări. Acum, nu mai sunt. Actualizările semestriale privind numărul de activități nucleare au încetat. Iar din martie 2020 nu au mai avut loc nici inspecții la fața locului.

Tensiuni nucleare

Deocamdată, Rusia și America respectă în continuare limitele tratatului. De asemenea, ele fac schimb de notificări cu privire la viitoarele lansări de rachete balistice. Aceste două state activează în conformitate cu un acord anterior. În ultima vreme, au trimis fiecare doar un astfel de mesaj. Și continuă să primească vești una de la cealaltă prin canale multilaterale separate, utilizate pentru cele câteva zeci de acorduri.

Cu toate acestea, lumea se îndreaptă spre o nouă cursă a înarmării nucleare. Aceasta va fi probabil mai greu de oprit decât cea din timpul Războiului Rece. Nu în ultimul rând din cauza complexității descurajării care implică o China în continuă ascensiune. Pericolul unei „reacții în lanț care ar distruge întreaga lume”, cuvintele rostite de Robert Oppenheimer, părintele bombei atomice, la sfârșitul filmului omonim, se conturează din ce în ce mai mult.

Efectele asupra omenirii

Faptul că omenirea a evitat anihilarea se datorează în mare parte numeroaselor acorduri dintre America și Uniunea Sovietică, în prezent Rusia. Aceste acorduri au limitat expansiunea armelor nucleare și au adus încredere în rândul statelor lumii. Asta chiar dacă fiecare țară a păstrat mijloacele de a o distruge pe cealaltă. Aceste acorduri au redus stocul nuclear global de la 70.400 de activități nucleare în 1986 la 12.500 în prezent.

Această eră se încheie, din patru motive principale:

  1. Renunțarea de către America la acorduri,
  2. Invazia Rusiei în Ucraina,
  3. Acumularea de arme nucleare de către China
  4. Tehnologia perturbatoare.

America și armele

În 2002, președintele George W. Bush s-a retras din Tratatul privind rachetele antibalistice. Acesta limita apărarea antirachetă. Președintele SUA a subliniat pericolele din partea Coreei de Nord și a Iranului. Iar în 2019, un alt președinte republican, Donald Trump, s-a retras din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune. De data aceasta, acordul a eliminat această categorie de rachete. Se invoca motivul cum că Rusia trișează și acționează în secret. Apoi a intervenit ascensiunea Chinei.

Președinții democrați au fost mai dornici de controlul armelor. New start a fost negociat de Barack Obama și apoi reînnoit pentru cinci ani de Joe Biden în 2021. El limitează armele nucleare „strategice” ale fiecărei părți. Adică arme de lungă distanță cu mare putere de distrugere. Acestea au fost limtate la 1.550 de activitrăți desfășurate și 700 de rachete balistice intercontinentale.

Cine vrea arme

Chiar și susținătorii îi recunosc defectele. Programul New Strat nu controlează armele „non-strategice” sau „tactice”, de obicei cele mai mici, destinate utilizării pe câmpul de luptă. Se crede că Rusia are 1.800 de astfel de arme, iar America doar 200. De asemenea, nu surprinde nici activitatea Rusiei în ceea ce privește rachetele de croazieră cu propulsie nucleară și torpilele.

La rândul său, Rusia se plânge că sunt excluse arsenalele nucleare ale Marii Britanii și Franței, aliați ai Americii cu peste 200 de arme nucleare fiecare. Programul New Start va expira în februarie 2026 și există puține perspective de a se încheia un acord de continuare. În mai puțin de trei ani, ultima restricție majoră asupra arsenalului nuclear mondial ar putea fi eliminată.

Unde e vina?

De vină pentru acest lucru este invazia Rusiei în Ucraina și amenințările repetate de a folosi arme nucleare. Țările occidentale au înarmat Ucraina, dar nu și-au trimis propriile trupe de teama unui „al treilea război mondial”. În februarie, Rusia a declarat că va „suspenda” New Start, oprind notificările.

America a răspuns la fel în martie și iunie. De atunci, în fiecare zi, fiecare parte a devenit puțin mai puțin sigură în privința poziției celeilalte. Se amplifică riscul unei dispute nucleare, mai ales într-o perioadă de tulburări interne la Kremlin. La 22 august, Polonia a declarat că Rusia a început să mute arme tactice în Belarus, scrie The Economist.