Infofinanciar > Lumea la zi > Totul este despre arme! Cum își joacă Kim Jong Un cartea
Lumea la zi

Totul este despre arme! Cum își joacă Kim Jong Un cartea

kim jong un (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a plecat din Pyongyang într-un tren blindat de lux de înaltă securitate pentru a-l vizita pe Vladimir Putin în Rusia. Cel puțin asta se presuoune la momentul de față. Călătoria are loc la scurt timp după ce un oficial american a declarat pentru Associated Press că o discuție între cei doi lideri este probabilă în foarte curând. Se așteaptă ca întâlnirea să aibă loc la Vladivostok, deoarece Putin se află în prezent acolo pentru un forum internațional.

„La invitația președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, președintele Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Jong Un, va efectua o vizită oficială în Rusia în zilele următoare”, a declarat luni, 11 septembrie, oficiali de la Kremlin într-o declarație. Presa de stat nord-coreeană KCNA a relatat, de asemenea, că Kim se va „întâlni și va purta o discuție” cu Putin, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Cum își joacă Kim Jong Un cartea

Aceasta este prima dată când Kim Jong Un părăsește Coreea de Nord de la pandemia COVID-19. Ultima dată când a părăsit țara a fost în timpul Summitului DMZ al Coreei din 2019, organizat de Statele Unite sub administrația Trump. Analiștii spun că Putin este interesat să se întâlnească cu liderul nord-coreean pentru a discuta despre potențiale tranzacții cu arme.

Asta în contextul în care războiul dintre Rusia și Ucraina se prelungește. În schimb, Coreea de Nord ar putea cere alimente, ajutoare și alte materii prime. Acestea sunt rare în această națiune afectată de sărăcie. Ca să nu mai vorbim de armament avansat pentru programul său de rachete balistice cu capacitate nucleară.

Nu există pierzători

„Ar fi o afacere „win-win” pentru amândoi. Deoarece Putin este încolțit din cauza inventarului său de arme epuizat. În timp ce Kim se confruntă cu presiuni din partea cooperării trilaterale Coreea de Sud-SUA-Japonia”, a declarat Nam Sung-wook, fost director al think tank-ului sud-coreean Institute for National Security Strategy, pentru Associated Press. „Nevoile lor se potrivesc perfect acum”.

Analiștii consideră că Coreea de Nord are zeci de milioane de proiectile de artilerie și rachete. Acestea sunt compatibile din epoca sovietică pe care le-ar putea furniza Rusiei. Deși aceste arme se bazează pe o tehnologie mai veche, numărul lor așa mare ar putea fi un avantaj pentru Rusiei.

Totul este despre arme

Deficitul de muniție a fost o problemă permanentă pe parcursul războiului din Ucraina. Atât pentru Moscova, cât și pentru Kiev. În iulie, președintele Biden a avertizat că Ucraina a rămas fără muniție. La rândul său, Rusia a apelat anterior la Coreea de Nord pentru arme. În decembrie, Casa Albă a declarat pentru Reuters că Coreea de Nord a vândut arme militare grupului de mercenari ruși Wagner. Cu toate acestea, atât Rusia, cât și Coreea de Nord au negat că o astfel de tranzacție a avut loc.

Cele două țări au avut relații tensionate în trecut. În 2013, Rusia a susținut două rezoluții în cadrul Națiunilor Unite împotriva Coreei de Nord pentru testele sale nucleare. Cu toate acestea, relațiile par să se fi îmbunătățit în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Experții spun că întărirea legăturilor este un semn că o Rusie din ce în ce mai izolată a fost nevoită să apeleze la statele paria pentru echipamente militare.

La foc mic

„Spune multe faptul că Rusia este nevoită să apeleze la o țară precum Coreea de Nord pentru a încerca să își consolideze capacitatea de apărare într-un război care se așteaptă să se încheie într-o săptămână”. Asta a declarat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, pentru Associated Press.

În iulie, ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a vizitat Pyongyangul. Asta ca parte a unei delegații rusești la parada organizată de Coreea de Nord cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a acordului de armistițiu corean. În timp ce se afla acolo, Shoigu a observat racheta balistică intercontinentală Hwasong, împreună cu alte noi modele de drone. Experții sunt îngrijorați de faptul că Rusia ar putea împărtăși cu Coreea de Nord tehnologii nucleare, submarine și de rachete avansate în schimbul artileriei, scrie TIME.