Infofinanciar > Lumea la zi > Armata urcaineană rupe tăcerea! „Forţele noastre au efectuat lovituri asupra poziţiilor inamicului pe insula Şerpilor”
Lumea la zi

Armata urcaineană rupe tăcerea! „Forţele noastre au efectuat lovituri asupra poziţiilor inamicului pe insula Şerpilor”

Insula Serpilor
Credit imagine: cnn.com

Marți seară, armata ucraineană a anunțat public că au bombardat posițiile militare de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră. Anunțul a fost făcut în urma evenimemntului creat de scufundarea Crucişătorului Moskva din data de 14 aprilie.

Armata ucraineană a afirmat marţi seară că a bombardat poziţii ruseşti pe Insula Şerpilor din Marea Neagră.

”Forţele noastre au efectuat lovituri asupra poziţiilor inamicului pe Insula Şerpilor”, potrivit unei postări pe Facebook a Comandamentului Sud al armatei ucrainene, care mai susţine că a lovit astfel ”un post de control” şi a distrus un sistem antiaerian. ”Pierderile ruşilor sunt în curs de a fi clarificate”, se arată în acelaşi mesaj.

Insula Șerpilor, simbolul rezistenței ucrainene

Deşi pierdută sub control rusesc, Insula Şerpilor a devenit la începutul războiului un simbol al rezistenţei ucrainene după ce a fost mediatizată o înregistrare audio ucraineană neautentificată de surse independente şi conform căreia, în timp ce echipajul crucişătorului rus Moskva le cerea prin radio militarilor ucraineni de pe insulă să se predea, aceştia din urmă ar fi răspuns cu mesajul „Navă de război rusească, du-te naibii!”.

După publicarea acelei înregistrări, Kievul a susţinut că militarii ucraineni de pe Insula Şerpilor au fost ucişi în timpul asaltului, dar a recunoscut mai târziu că ei sunt în viaţă. Rusia anunţase imediat după ocuparea insulei că 82 de soldaţi ucraineni s-au predat pe Insula Şerpilor. Soldaţii ucraineni au fost între timp eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri.

Rusia nu a confirmat miercuri tirurile asupra acestei insule strategice asupra căreia a preluat controlul la puţin timp după declanşarea invaziei asupra Ucrainei pe 24 februarie.

Crucişătorul Moskva s-a scufundat pe 14 aprilie în timp ce era remorcat spre portul Sevastopol după ce fusese lovit de două rachete ucrainene Neptun. Pentru a celebra această victorie, poşta ucraineană a emis un timbru ce arată un soldat ucrainean făcând un gest vulgar în direcţia navei ruse, alături de textul „Navă de război rusească, du-te naibii!”. Timbrul a avut un mare succes la vânzare, ucrainenii stând la cozi pentru a-l cumpăra.