Infofinanciar > Info > Armata României se dezvoltă! Două submarine de două miliarde de euro se vor alătura flotei
Info

Armata României se dezvoltă! Două submarine de două miliarde de euro se vor alătura flotei

Submarinele Scorpene Sursă foto: Puterea.ro
Sursă foto: Puterea.ro

Birourile reunite ale Parlamentului au detaliat costurile achiziției celor două noi submarine într-o decizie publicată pe data de 18 mai. În decizie se amintea faptul că achiziția celor două nave se va realiza de la grupul francez Naval, aceeași campanie cu care MApN nu a reușit să semneze până în acest moment un contractul atribuit încă din 2019 pentru corvete. 

Obiectul deciziei este cumpărarea celor două nave de tio submarin, de clasa Scorpene. De asemenea, de la francezii Naval Group se vor mai achiziționa și torpile și contramăsuri, un suport logistic inițial, mentenanță și echipamente de testare, echipamente criptografice și cu regim special, asistență de specialitate, serviciul de instruire a personalului la toate nivelele necesare pentru folosirea corectă a submarinelor, echipamente de instruire și baze de date specifice. 

Submarinele Scorpene sunt construite de francezi

Submarinul din gama Scorpene este un model cu motorizare hibrid, diesel și electrice, care beneficiază de o un motor de propulsie anaerobă. Vasul are o autonomie maximă de funcționare de până la 21 de zile și au în componență 6 tuburi de torpile care pot lansa atât rachete antinavă dar și antieriene. 

Cele mai mari nave din gama Scorpene ajung la lungimea de 75 de metri și au un deplasament de până la 2.000 de tone și pot susține un echipaj compus din 31 de marinari. 

Submarinele au o rază de operațiune de maximum 12.000 de kilometri la suprafață și peste 1.000 de kilometri în sub nivelul mării, cu o autonomie de 50 de zile în mod normal, și de 21 de zile în submersie, când se folosesc de propulsia anaerobă.  

Zvonul cum că armata româna va achiziționa aceste două nave a început din anul 2022, deoarece ministrul Apărării din acel moment, Vasile Dîncu, a menționat faptul că țara noastră a semnat o scrisoare de intenție pentru astfel de submarine cu Franța. 

Dezbaterile legate de achiziția celor două submarine a fost începută însă în urmă cu câțiva ani, când ministrul Apărării care se afla la guvernare în acel moment, Mihai Fifor din PSD, a realizat un anunț public în care menționa faptul că armata româna ar putea cumpăra trei astfel de submarine.  

Valoarea estimată a navelor este de 2 miliarde de euro, fără TVA 

Programul de achiziție se va derula pe o perioadă estimativă de opt ani de zile, în scopul obținerii pentru Forțele Navale Române a unor capabilități eficiente pentru cercetare, recunoaștere și culegere de informații la nivel operativ – strategic. 

Cele trei activități importante pentru pregătirea și utilizarea navelor submarine pot fi realizate concomitent cu acțiunile de luptă împotriva navelor de suprafață și a submarinelor inamice pentru distrugerea, neutralizarea și descurajarea forțelor navale inamice, fie în mod independent sau în cooperare cu alte forțe, potrivit HotNews.

Navele pot funcționa în apele teritoriale, cât și în cele internaționale sau din zone litorale ostile, în zone maritime cu grad ridicat de risc, departe de bazele navale proprii. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.