Infofinanciar > Lumea la zi > Armata Marii Britanii se află într-o „stare dezastruoasă”! Regatul Unit a „pierdut” în ultimii ani 10.000 de soldați
Lumea la zi

Armata Marii Britanii se află într-o „stare dezastruoasă”! Regatul Unit a „pierdut” în ultimii ani 10.000 de soldați

Armata Marii Britanii
Sursă foto: Tranzit

Președintele conservator al Comisiei pentru apărare din Marea Britanie, Tobias Ellwood, a lansat astăzi un avertisment dur cu privire la „starea dezastruoasă” în care se află armata britanică. Oficialul a cerut guvernului să revină asupra „reducerilor drastice” de fonduri, deoarece „acum suntem în război în Europa”.

Intervenția lui Ellwood, un fost soldat, vine după ce surse din domeniul apărării au declarat că un general american de rang înalt i-a spus secretarului apărării, Ben Wallace, că armata britanică nu mai este considerată o forță de luptă de cel mai înalt nivel.

Înaltul parlamentar conservator a declarat că este „foarte îngrijorat” de starea forțelor armate britanice.

El a declarat pentru Sky News: „Armata este într-o stare dezastruoasă. Armata noastră este pur și simplu prea mică, am redus cu 10.000 de soldați.

Sper că revizuirea domeniului Apărării va analiza aceste aspecte și va inversa unele dintre reducerile drastice care au fost făcute acum câțiva ani.

Depinde de Trezorerie să recunoască faptul că lumea se schimbă. Acum suntem în război în Europa, trebuie să trecem pe picior de război.

Am devenit mulțumiți. Trebuie să investim pentru a ne asigura că păstrăm oamenii, oamenii buni care sunt acolo, dar nu sunt destui, iar echipamentul este acum învechit.”, scrie Express.co.uk.

Îngrijorările legate de starea forțelor armate britanice au dus la o nouă investigație privind blindatele grele britanice, inclusiv tancurile.

Vehicule învechite

Comisia pentru apărare a Camerei Comunelor a înființat o subcomisie plasată sub președinția fostului ministru al forțelor armate Mark Francois pentru a analiza problemele legate de modernizarea vehiculelor blindate grele.

Se preconizează că majoritatea modernizărilor și a noilor echipamente nu vor fi gata decât în următorul deceniu.

Între timp, o comisie de Apărare a fost informată la începutul acestei luni că unele dintre vehiculele folosite de armată au o vechime de aproximativ 50 de ani.

La o audiere recentă, Francois le-a spus generalilor de rang înalt și ministrului achizițiilor publice, Alex Chalk: „Cum puteți spune că avem un efect de descurajare credibil când divizia noastră de luptă este atât de veche și atât de plină de vehicule învechite pe care ați avut timp 20 de ani să le înlocuiți și nu ați schimbat nimic din ele”.

Premierul a fost chestionat cu privire la rapoartele despre starea armatei în timpul unei vizite de astăzi în County Durham.

Evitând o întrebare privind creșterea cheltuielilor pentru apărare, el a spus: „Când vine vorba de forțele armate și de apărare, un lucru de care ar trebui să fim cu toții foarte mândri este ceea ce a făcut țara noastră pentru a sprijini Ucraina și a rezista agresiunii rusești, este un lucru în care am fost lideri mondiali și vom continua să facem acest lucru.”

Armata Marii Britanii, „abia de nivelul doi”

Sursele au declarat că Secretarul Apărării, Ben Wallace, a fost avertizat de un general american de rang înalt că armata britanică nu mai este considerată o forță de luptă de top și că abia dacă se află la același nivel cu Germania și Italia.

Persoane din interior au sugerat, de asemenea, că prim-ministrul Rishi Sunak se confruntă acum cu un moment crucial în ceea ce privește finanțarea armatei națiunii, după ani de reduceri de costuri.

Sursele au declarat pentru Sky News că generalul și-a oferit evaluarea în timpul unui schimb sincer de păreri cu Wallace și alți oficiali de rang înalt în toamna anului trecut.

Statele Unite, Rusia, China și Franța au fost considerate puteri militare de nivelul unu, nivelul doi referindu-se la națiuni de rang inferior, cum ar fi Germania și Italia, a explicat el.

Referindu-se la armata britanică, el a spus: „Nu aveți un nivel 1. Este abia de nivelul doi”.

Nu au muniție

Persoane din interior susțin că forțele armate ale Marii Britanii ar rămâne fără muniție în câteva zile în cazul în care ar fi chemate să lupte, ceea ce înseamnă că națiunea nu ar avea capacitatea de a-și apăra cerul împotriva rachetelor și dronelor cu care se confruntă în prezent Ucraina.

În plus, aproximativ 30% din forțele britanice aflate în stare de alertă ridicată sunt în prezent rezerviști care nu pot fi mobilizați în termenele stabilite de NATO, iar majoritatea vehiculelor blindate ale armatei, inclusiv tancurile, au fost construite cu 30-60 de ani în urmă.

Una dintre surse a declarat că declinul capacității de luptă a Marii Britanii trebuia să se inverseze rapid după invazia Ucrainei de către Vladimir Putin în urmă cu aproape un an.

Acestea au subliniat: „În concluzie… este vorba de un întreg serviciu incapabil să protejeze Marea Britanie și aliații noștri timp de un deceniu”.

Fără măsuri rapide de remediere, Rishi Sunak a fost avertizat că riscă să eșueze în rolul său de „prim-ministru pe timp de război”.

El a fost îndemnat să majoreze bugetul apărării cu cel puțin 3 miliarde de lire sterline pe an, să oprească planurile de reducere a dimensiunii armatei și să ia măsuri pentru a consolida capacitatea Regatului Unit de a cumpăra rapid arme și muniție.

Îngrijorări din interior

Stuart Crawford, care a petrecut 20 de ani în Regimentul Regal de Tancuri, ajungând la gradul de locotenent-colonel, și-a exprimat îngrijorări similare.

O notă emisă anterior de generalul Sir Patrick Sanders, care, în calitate de șef al Statului Major General, este șeful armatei profesioniste britanice, a avertizat că decizia de a dona tancuri Challenger 2 Ucrainei a lăsat armata britanică „slăbită temporar”.

Crawford a declarat pentru Express.co.uk: „Cred că Sanders are dreptate, dar adevărul este, din păcate, că armata britanică este deja foarte slabă datorită parcimoniei Trezoreriei de-a lungul multor ani și a incapacității armatei de a-și cheltui bine bugetul.

Alte țări, precum Franța, par să obțină mult mai mult. Noi vom da Ucrainei 14 tancuri și, posibil, 30 de tunuri autopropulsate AS90, plus alte vehicule.

Toate lucrurile sunt practic învechite, așa că oricum va trebui să le înlocuim în curând, dar nu este nimic în pregătire”.

Stuart Crawford a continuat: „Unii oameni spun că, în loc să dăm Ucrainei 14 tancuri Challenger 2, ar trebui să le dăm toate cele care se află în inventarul nostru (posibil 227) și să cumpărăm ceva mai bun „de pe raft” pentru a le înlocui, dar atunci când întrebi de unde vin banii, ești întâmpinat cu priviri goale.”

El a avertizat: „Ceea ce nu putem scăpa este faptul că, fără un plan semnificativ mai bun pentru armata britanică și echipamentul său, Marea Britanie devine irelevantă în ceea ce privește războiul terestru, iar cei care susțin că RN și RAF sunt cele în care ne concentrăm eforturile ar putea avea dreptate”.

Cel mai mare buget din Europa

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: „Nu, nu, nu: Premierul este de părere că trebuie să facem tot ce este necesar pentru a ne proteja poporul, motiv pentru care Marea Britanie are cel mai mare buget de apărare din Europa și am făcut cea mai mare investiție în industria de apărare britanică de la Războiul Rece în 2020.

„Ne asigurăm că forțele noastre armate dispun de echipamentele și capacitățile de care au nevoie pentru a face față amenințărilor de mâine, inclusiv printr-un plan de echipare pe 10 ani de 242 miliarde de lire sterline, finanțat integral.”, a conchis acesta.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.