Infofinanciar > Lumea la zi > Armata israeliană va întrerupe unele lupte din Gaza în timpul zilei. Se va permite livrarea ajutorului umanitar
Lumea la zi

Armata israeliană va întrerupe unele lupte din Gaza în timpul zilei. Se va permite livrarea ajutorului umanitar

Israel si Fasia Gaza Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto: arhiva companiei

Armata israeliană a declarat că va suspenda luptele de-a lungul unui drum din sudul Fâșiei Gaza în anumite ore. Asta pentru a permite ca ajutoarele să ajungă la palestinienii care îndură o criză umanitară cauzată de ofensiva israeliană.

Unii miniștri israelieni și-au exprimat deja criticile față de această măsură.

Pauză umanitară în Gaza

„Pauza tactică a activității militare în scopuri umanitare” a fost anunțată de Forțele de Apărare Israeliene (IDF) duminică, 16 iunie, dimineața devreme. Ea se aplică pe aproximativ 12 kilometri de drum în zona Rafah. Pauza ar urma să aibă loc zilnic între orele 8.00 și 19.00, ora locală. Acest lucru se va întâmpla până la noi ordine, au precizat reprezentanții IDF.

După anunț, IDF a emis o precizare în ebraică pe X. În aceasta a spus că „pauza tactică” se va aplica doar transportului de ajutor umanitar într-o anumită zonă. Și că armata israeliană va continua luptele în restul sudului Gaza.

Critici față de pauză

Ministrul israelian de securitate de extremă-dreapta, Itamar Ben-Gvir, și ministrul de finanțe de extremă-dreapta, Bezalel Smotrich, au criticat amândoi „pauza tactică” pe platformele lor X. „Cel care a decis o „pauză tactică” în scopul unei treceri umanitare, mai ales într-un moment în care mulți dintre soldații noștri cad în luptă, este un rău și un prost care nu ar trebui să continue în poziția sa”, a declarat Ben-Gvir.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul apărării Yoav Gallant nu au fost informați despre decizia militarilor, a postat pe X presa israeliană N12, informează politico.eu