Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: Categorizat ca neonazist, Denis Kapustin a devenit arma secretă a Ucrainei
Lumea la zi

POLITICO: Categorizat ca neonazist, Denis Kapustin a devenit arma secretă a Ucrainei

POLITICO: Categorizat ca neonazist, Denis Kapustin a devenit arma secretă a Ucrainei
Sursa arhiva companiei

Denis Kapustin este considerat un neonazist de top, iar rolul său în război este o sabie cu două tăișuri pentru Kiev.

Kapustin conduce Corpul Voluntarilor Ruși (RVC), cea mai mare dintre cele trei miliții rusești anti-Kremlin care luptă pentru Ucraina. „Înainte, existau doar băieți buni și băieți răi îmbrăcați în negru în filmele cu cowboy. Iar apoi vine Clint Eastwood, care este îmbrăcat în negru și luptă pentru bine”, spune Kapustin.

Război împotriva nazismului

Presa de stat rusă se bucură să arate originile lui Kapustin ca un huligan de extremă dreapta, deoarece acest lucru le întărește pretextul pentru război.

Cu toate acestea, încercarea continuă a Moscovei de a prezenta lupta lor ca pe o reluare a celui de-al Doilea Război Mondial împotriva nazismului este un eșec. Nu numai că președintele Ucrainei este evreu, dar partidele de extremă dreapta au un sprijin aproape neglijabil în politica reprezentativă națională. Insistența Moscovei că ucrianenii sunt naziști este greșită deoarece grupurile neonaziste declară război Rusiei.

Cele trei miliții

Kapustin are RVC-ul și alte două grupuri paramilitare anti-Putin cu sediul în Ucraina. Una dintre ele este Legiunea Libertatea Rusiei. Și cea de a doua formațiune este Batalionul Siberian. Acestea sunt din nou în atenția presei după ce au lansat pe 12 martie cele mai mari raiduri transfrontaliere ale războiului în jurul Kursk și Belgorod.

Toate cele trei miliții fac parte în mod oficial din forțele armate ucrainene, înrolate în Legiunea Internațională, spune Kapustin. „Suntem o parte oficială a armatei ucrainene, dar avem ambiții politice serioase și o agendă politică – să scăpăm de Putin”, adaugă el.

Cine este Kapustin

Kapustin, în vârstă de 40 de ani, s-a născut la Moscova. La vârsta de 17 ani, s-a mutat împreună cu părinții săi la Köln, în Germania, unde și-a creat rapid o reputație de temut.

El a fost mult timp proeminent pe scena europeană a huliganismului extremă dreapta. A participat la revoltele de la turneul de fotbal UEFA Euro 2016 din orașul portuar francez Marsilia. După s-a mutat la Kiev, iar Germania i-a anulat rezidența în 2019 și i-a impus o interdicție de intrare în Schengen pentru „eforturi împotriva constituției democratice liberale”.

Ura lui Kapustin pentru Putin

Acesta spune că este un naționalist rus. Kapustin susține că luptă pentru Ucraina pentru că naționaliștii ruși ar trebui să fie împotriva lui Putin.

„A fi patriot, a fi naționalist, înseamnă, evident, să îți dorești ce e mai bun pentru propriul tău popor, pentru proprii copii, pentru țara ta. Dar știu exact că Putin este răul care i s-a întâmplat Rusiei. Așa că de aceea băieții, foștii mei camarazi, care luptă pentru el și se consideră naționaliști, sunt cei mai mari dușmani pentru mine. Ei mă consideră un trădător. Eu îi consider trădători pe ei”, explică Kapustin.

RVC- Corpul Voluntarilor Ruși

Kapustin a înființat RVC cu doar cinci membri. La fel ca și comandanții celorlalte două miliții rusești cu sediul în Ucraina, Legiunea Libertății Rusiei și Batalionul Siberian.

„Acum suntem cu siguranță o forță considerabilă, care posedă propriile arme și vehicule, care posedă propriile mortiere, mitraliere grele și artilerie. RVC nu mai este o bandă. Este un regiment. Avem baze. Avem sistemul nostru de recrutare”, spune Kapustin.

Kapustin spune că majoritatea recruților sunt acum ruși care călătoresc prin Georgia pentru a se înrola.

„Și din acest motiv avem abordări diferite în ceea ce privește recrutarea, modul în care ne conducem unitățile. În corpul meu avem cursuri de ideologie, nu doar de meserie militară, nu doar de educație fizică, pentru că, din punctul meu de vedere, ideologia este ceva care fortifică o unitate”, a declarat Kapustin, conform Politico.