Infofinanciar > Lumea la zi > Arestarea lui Vladimir Putin în timpul vizitelor internaționale ar echivala cu o „declarație de război”
Lumea la zi

Arestarea lui Vladimir Putin în timpul vizitelor internaționale ar echivala cu o „declarație de război”

Vladimir Putin Sursa foto G4Media.ro
Sursa foto: G4Media.ro

Arestarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, a scris președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, în documentele judiciare publicate marți, în contextul în care țara se luptă pentru găzduirea liderului rus.

Putin a fost invitat la summitul Brics de luna viitoare de la Johannesburg, dar este ținta unui mandat de arestare al Curții Penale Internaționale – o prevedere pe care Africa de Sud, în calitate de membru al CPI, ar trebui să o pună în aplicare dacă acesta ar participa.
Dilema diplomatică a Africii de Sud se joacă în instanță, unde principalul partid de opoziție, Alianța Democratică (DA), încearcă să forțeze mâna guvernului și să se asigure că liderul de la Kremlin este reținut și predat CPI dacă pune piciorul în țară.

Dar, într-o declarație de răspuns, Ramaphosa a descris cererea DA ca fiind „iresponsabilă” și a declarat că este în joc securitatea națională. Ramaphosa a declarat: „Rusia a spus clar că arestarea președintelui său în exercițiu ar fi o declarație de război. Ar fi incompatibil cu constituția noastră să riscăm să ne angajăm într-un război cu Rusia.

Semnată în iunie și marcată inițial ca fiind „confidențială”, declarația sub jurământ a lui Ramaphosa a fost publicată marți, după ce instanța a decis ca documentele aferente să fie făcute publice”, potrivit The Guardian.