Esential

Are lumea „match” cu Tinder? De la „Mândrie și prejudecată” a lui Jane Austen la dating-ul online e un pas

Tinder Sursa foto The Guardian
Sursa foto: The Guardian

Sunt sigură că Elizabeth Bennet nu l-a găsit pe domnul Darcy pe Tinder. Chiar dacă ei au învățat cum să iubească luptând împotriva prejudecăților și a orgoliului, în zilele de astăzi, este mult mai ușor să-ți găsești sufletul pereche și să formezi o  relație. Sau poate nu?!

Cu toate acestea, de un lucru sunt absolut sigură: nicio fată nu trebuie să-și mai piardă astăzi pantoful pentru a-și găsi al ei „prince charming”. Totul este mult mai simplu. De asemenea, pentru că ne aflăm în era tehnologiei, modalitatea prin care o persoană își poate găsi „the love of her life” este digitalizată. Chiar sună bine să stai în pat și să-ți găsești pe cineva, fără a fi nevoie de atât de multe eforturi și sacrificii. Așadar, nu este necesar să fugi cu un singur pantof la miezul nopții și să-ți aștepți prințul să te găsească săptămâni la rând.

Inspirată de documentarul de pe Netflix, „Escrocul de pe Tinder”, dar și de propria experiență a utilizării aplicației de dating, am decis să scriu acest articol. De ce? Este simplu. Mi-am pus câteva întrebări de tipul: „Ce mai e dragostea în zilele noastre?”, „Cum ne ajută ea?”, „Cum putem să ne găsim sufletul pereche la o simplă atingere de buton?” și mai ales „Ce riscuri presupune această aplicație?”.

Escrocul de pe Tinder Sursa foto Romania Libera

Escrocul de pe Tinder Sursa foto: Romania Libera

Ne putem întâlni sufletul pereche și pe Tinder?

Trăim în secolul vitezei, iar oamenii nu mai au răbdare să se întâlnească, să se cunoască sau să socializeze. Totuși, nu sunt sigură dacă cuvântul potrivit ar fi răbdare, cât timp. Totuși, ce ne trebuie pentru a ne cunoaște sufletul pereche? De cât timp avem nevoie pentru a face asta?

Răspunsul la această întrebare nu este deținut de absolut nimeni, nici măcar de aplicația de dating „Tinder”. Chiar și în aceste condiții, i se poate face o scurtă analiză. La momentul actual aplicația are o activitate de 10 ani și are peste miliarde de utilizatori. Inițial, aceasta a fost făcută pentru întâlnirile dintre persoanele homo. Tinder a început să crească cu fiecare swipe, ajungând în prezent să fie cea mai utilizată aplicație de dating din întreaga lume indiferent de orientarea sexuală.

Am discutat cu trei persoane, care sunt specializate pe acest aspect. Este vorba de Raluca Anton, doctor în psihologie, psihoterapeut principal și terapeut relațional; Diana Lupu, psiholog și psihoterapeut relațional și Andrei Stan, psiholog clinician sub supervizare, psiholog al sănătății Edutainment, content creator. Ei mi-au oferit cele mai sincere răspunsuri despre ce presupune această aplicație. Le-am adresat tuturor același set de întrebări pentru a vedea diverse opinii și idei, în funcție de gen, vârstă și experiență.

Andrei Stan Sursa foto Arhivă personală

Andrei Stan Sursa foto: Arhivă personală

Diana Lupu Sursa foto Arhivă personală

Diana Lupu Sursa foto: Arhivă personală

Raluca Anton Sursa foto Arhivă personală

Raluca Anton Sursa foto: Arhivă personală

Tinder este o aplicație de dating, dar și de socializare în același timp extrem de utilă, având în vedere cei doi ani pandemici care au ținut lumea pe loc, în special din acest punct de vedere al interacțiunii dintre oameni. Se poate spune, de asemenea, că un astfel de context relațional este mult mai extins acum, având în vedere faptul că cineva își poate găsi sufletul pereche la distanță mai mare de 7 străzi, după cum arată studiile. Acest lucru este susținut și de persoanele cu care am discutat. „Cred că în timpurile pe care le trăim, orice aplicație care ajută la socializare e un plus, e un ajutor, mai ales după anul acesta de pandemie. Așa că mă gândesc că în timpurile în care trăim, întâlnirile care se întâmplau în urmă cu ceva vreme, se întâmplă acum pe Tinder”, susține Raluca Anton. De asemenea, Diana Lupu aprobă acest lucru și aduce în discuție și „ghosting”-ul, care  se întâmplă unei mari părți dintre utilizatorii aplicației: „Cred că dacă stau să mă gândesc un pic la contextul acesta, aplicația poate să fie văzută ca o sabie cu 2 tăișuri. Pe de o parte, uitându-mă la ultimii 2 ani, cred că a putut fi o modalitate bună prin care să ne conectăm sau să ne menținem poate viața asta romantică, de tip „keep going”. Pe de altă parte, dacă mă gândesc puțin la ultimul roman pe care l-am citit și la experiențele pe care le aud din partea clienților cu care lucrez pe partea asta de de dating, ajung la concluzia conform căreia foarte multă lume se întâlnește cu zona de „ghosting”. Acest lucru vine cu multă stare de respingere, cu multe emoții pe care trebuie să învățăm să le gestionăm”. Andrei Stan este de părere că a avea o întâlnire pe Tinder este mult mai simplu decât pe alte rețele de socializare întrucât acolo apar „mulți factori care puteau prohibita demersul acesta, dar pe Tinder este simplificat”.

Funcționează relațiile de pe Tinder?

Totuși, chiar și în acest caz există șanse ca relațiile să funcționeze, mai ales că aici lucrurile stau puțin diferit având în vedere că, scopul oricărei persoane care utilizează aplicația de dating este diferit. Unii vor să își găsească sufletul pereche, alții vor doar o aventură, în timp ce o parte dintre utilizatori vor doar o creștere a propriului ego. Conform persoanelor specializate întrebate despre acest subiect, o relația care începe pe Tinder are șanse la fel de mari ca o relație care începe în oricare alt mod. În acest caz, nu este vorba despre aplicație în sine, ci mai mult despre ce fac oamenii care ajung în postura de a fi într-o relație. Specialiștii notează faptul că „șansele ca o relație după Tinder să reziste sunt la fel de mari ca orice alt tip de relație”, fiind vorba de abilitățile pe care le are fiecare partener în ceea ce privește consolidarea unei relații.

Tinder Sursa foto Gloucester Advocate

Tinder Sursa foto: Gloucester Advocate

De asemenea, dacă e să privim situația retrospectiv, putem spune că există riscuri în cazul oricărei întâlniri cu o persoană necunoscută, nu doar dacă aceasta este cunoscută pe Tinder sau pe orice altă aplicație online. În susținerea acestei idei, vine și Raluca Anton care spune că „numai dacă ne gândim la faptul că ieșim într-un club și cunoaștem pe cineva acolo și avem un „one night stand”, este la fel de riscant ca și cum ne-am întâlnit cu cineva de pe Tinder. În cazul aplicației, totuși, escrocheria poate fi mult mai mare decât în viața reală”. Este extrem de ușor de păcălit cineva doar prin simplul fapt că nu îi vede persoanei cu care vorbește mimica facială, postura corpului sau alte semnale, pe care creierul le consideră periculoase în momentul în care doi oameni sunt față în față. Foarte mulți adolescenți folosesc această aplicație și automat se expun unor riscuri mult mai mari. Probabil, în acest caz părinții ar trebui să monitorizeze mai mult situația, mai ales că tinerii încă nu au dezvoltată această gândire critică. Riscurile în acest caz, vin și din lipsa de educație despre intimitate sau despre relații sexuale. Aceasta este cea mai mare problemă când e vorba de aceste aplicații de dating, și nu aplicațiile în sine. Neavând la bază o educație sexuală sănătoasă, tinerii nu știu să extragă riscurile din anumit contexte și nici nu știu cum să se protejeze de acestea.

Femeile se supun la un risc atât de mare atunci când aleg să iasă cu cineva de pe Tinder?

Cei trei experți au dat răspunsuri similare în acest caz. Cea mai sigură metodă a de avea o întâlnire cu o persoană nouă, de pe Tinder este într-un spațiu public. Andrei Stan a făcut trimitere și la modalitatea de reasigurare a propriei motivații de a merge la întâlnire și la conștientizarea acestei acțiuni prin intermediul întrebărilor de tipul: „De ce fac acest lucru?”, „Chiar vrea să fac asta?”, „O să regret după această decizie?”. De asemenea, trebuie impuse ferm limitele de la bun început pentru a stabili o siguranță proprie și pentru a rămâne într-un context de siguranță din punct de vedere fizic, în special.

În cazul acestei aplicații poate fi întâlnită și metoda de „catfish”, care, în sine, se referă la actul de înșelătorie cu un cont fals, identitate falsă, fotografii ale altor persoane. Acesta este un fenomen prezent, însă mai puțin știut și recunoscut în România. Predispuși la a face acest lucru mai mult sunt bărbații decât femeile, acestea fiind susceptibile de a fi victime ale „catfishing”-ului, conform studiilor. Nu se poate spune exact cât de des este întâlnită această metodă, întrucât probabil singurii care  au o astfel de statistică sunt cei de la Poliția Română. Chiar și așa, această practică se înrădăcinează în cadrul insecurității fiecăruia. Pentru fiecare aplicație în parte, există astfel de nalități, indiferent dacă este vorba de Facebook, Twitter, Instagram sau Snapchat. Diana Lupu atenționează în acest caz și este de părere că „cu fiecare aplicație și cu fiecare interacțiune legată de o persoană pe care încă nu am întâlnit-o și n-am stabilit o legătură reală cu treaba asta, cred că merită să avem acolo un pic gândirea critică alături de noi”. Studiile arată că persoanele care cad în această capcană sunt cele cu vulnerabilități. Specialiștii spun că lipsa mai multor filtre din punct de vedere emoțional și social duc la acest lucru, întrucât sunt extrem de ușor recognoscibile conturile care sunt false. Oamenii care cad în această capcană sunt cei care nu reușesc să se atașeze din punct de vedere emoțional, relațional, financiar și este extrem de ușor să fie prinși în astfel de povești.

Relațiile din trecut vs relațiile din prezent. Cum au evoluat în era tehnologie și cât de superficiale sunt în momentul actual?

Internetul este un instrument de-a dreptul uimitor. El este cel care a micșorat lumea și ne-a apropiat, însă, în același timp este cel care poate să o îndepărteze și mai tare.

Tehnologia a oferit posibilitatea de a nu confrunta probleme relaționale față în față, ci de a ne exprima emoțiile prin intermediul mesajelor și a emoji-urilor, mesaje ce nu au o încărcătură emoțională reală umană”, a transmis Andrei Stan. Relațiile au evoluat extrem de mult, asta și după doi ani de pandemie. Automat, este mai greu să comunicăm sau să socializăm cu oamenii din jurul nostru. Acum se face trecerea de la căsătorie tranzacțională la ideea de relație și „finding the one” și la independență. Relațiile, indiferent de epoca în care se află trebuie să fie autentice și conectate, iar aceste lucruri se întâmplă doar când cele două persoane din relație sunt unul lângă celălalt. Diana Lupu este de părere că „aceasta este provocarea pe care o avem în secolul acesta datorită tehnologiei. Cred că e foarte fain că tehnologia ne poate aduce aproape, dar să nu lăsăm să fie doar tehnologia sau aplicația, cea care ne conectează; însă poate să fie un punct bun de pornire. E nevoie și de multe alte elemente ca o relație să crească și să fie funcțională și asta se petrece în offline”.

Relațiile s-au schimbat extrem de mult în timp, și în special felul în care acestea sunt privite de oamenii, care se află într-o astfel de postură. Ideea de a da iubire este aceeași, pentru că până la urmă asta înseamnă o relație. Ceea ce s-a schimbat este felul în care aceasta este oferită, văzută și primită. Există mai multe variabile aduse de tehnologie care pot periclita acea iubire transmisă. Chiar și în astfel de condiții, Diana Lupu este de părere că în relațiile adulților s-a adunat extrem de multă oboseală, care face ca lucrurile să nu mai fie atât de conștientizate și să se transforme în superficialitate. „Dacă mă uit la adolescenți, cel puțin la cei cu care lucrez eu simt că sunt într-o altă zonă. Simt că sunt în zona aceasta a dorinței de a găsi ceva cu mult mai mult sens. Deși pot să se suprapună aceste dorințe cu etapa naturală în care se află adolescenții care vor să experimenteze și să exploreze”, a transmis aceasta în continuare.

Relatii in trecut Sursa foto Cosmopolitan

Relatii in trecut Sursa foto Cosmopolitan

Concluzionând, Tinder-ul, mai bine spus dating-ul online face lucrurile și simple și complicate în același timp. Opțiunile de a cunoaște pe cineva pe aplicația de dating sunt nelimitate, ceea ce face automat lucrurile mai ușoare, însă, situațiile sunt mai complicate din punctul de vedere al interacțiunii umane. Relațiile dintre oameni au prea multe valențe pentru a fi încadrate în alb și negru, mai ales că dragostea nu posedă niciodată, aceasta un dar necondiționat.