Lumea la zi

Arborele genealogic al familiei regale britanice. Care vor fi următoarele capete încoronate

Regina Elizabeta Sursa foto People
Sursa foto: People

Regina Elisabeta este cel mai longeviv monarh din Marea Britanie. Cu o domnie de 70 de ani, regina a fost una dintre cele mai apreciate conductoare din lume.

Regina este un monarh constituțional. Deși, este șeful statului britanic, puterile sale sunt simbolice și ceremoniale, iar ea rămâne neutră din punct de vedere politic.

Arborele genealogic Sursa foto BBC

Sursa foto: BBC

Câți copii și nepoți are regina? Și cum funcționează succesiunea?

Regina a fost căsătorită cu  prințul Philip, care a murit în aprilie 2021, timp de mai bine de 73 de ani. Au avut patru copii, opt nepoți și 12 strănepoți. Prințul Charles a fost primul ei născut, urmat de Prințesa Anne, Prințul Andrew și Prințul Edward.

Ordinea de succesiune stabilește ce membru al familiei regale preia funcția de monarh atunci când cel existent moare sau abdică. Primul în linie – moștenitorul tronului – este cel mai mare copil al monarhului, conform BBC.com.

Regulile de succesiune regală au fost modificate în 2013 pentru a se asigura că fiii nu mai au întâietate față de surorile lor mai mari. 

Prințul Charles este moștenitorul reginei. Fiul său cel mare, prințul William, este al doilea în linia de succesiune la tron, iar copilul cel mare al lui William, prințul George, este al treilea. Prințul Charles ar acționa în calitate de „regent” în cazul în care o stare de sănătate precară ar împiedica-o pe mama sa să își îndeplinească atribuțiile. Acest lucru înseamnă că el ar prelua rolul monarhului, fără a avea oficial această poziție.

Prințul de Wales (Prințul Charles) este cel mai mare copil al reginei și va deveni rege după moartea acesteia. El este căsătorit cu Ducesa de Cornwall (Camilla).

Ducele de Cambridge (Prințul William) este fiul cel mare al Prințului Charles și al primei sale soții, Diana, Prințesă de Wales. El este căsătorit cu Ducesa de Cambridge (Catherine). Ei au trei copii: Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul Louis.

Prințesa Regală (Prințesa Anne) este cel de-al doilea copil și singura fiică a reginei. Este căsătorită cu viceamiralul Timothy Laurence. Ea are doi copii cu primul ei soț, căpitanul Mark Phillips: Peter Phillips și Zara Tindall

Contele de Wessex (Prințul Edward) este cel mai tânăr copil al reginei. El este căsătorit cu Contesa de Wessex (Sophie Rhys-Jones). Ei au doi copii: Louise și James Mountbatten-Windsor.

Ducele de York (Prințul Andrew) este cel de-al doilea fiu al reginei. El are două fiice cu fosta sa soție, Ducesa de York (Sarah Ferguson): Prințesa Beatrice și Prințesa Eugenie. Prințul Andrew a renunțat la calitatea de „Regal în activitate” în 2019, după un interviu controversat din cadrul emisiunii Newsnight despre acuzațiile că ar fi agresat-o sexual pe Virginia Giuffre. În februarie 2022, el a plătit o sumă nedezvăluită pentru a soluționa procesul civil de agresiune sexuală pe care doamna Guiffre l-a intentat împotriva sa în SUA

Ducele de Sussex (Prințul Harry) este fratele mai mic al lui William. El este căsătorit cu Ducesa de Sussex (Meghan Markle). Ei au doi copii: Archie și Lilibet. În 2020, au anunțat că se retrag din calitatea de membri seniori ai familiei regale și s-au mutat în SUA.

Regina primește zilnic, într-o cutie de piele roșie, mesaje de la guvern, cum ar fi informări înainte de întâlniri importante sau documente care necesită semnătura sa. Regina îndeplinește, de asemenea, o serie de funcții parlamentare:

Atribuțiile Reginei

Numirea unui guvern  

Liderul partidului care câștigă alegerile generale este de obicei chemat la Palatul Buckingham. Acesta este invitat în mod oficial să formeze un guvern. De asemenea, regina dizolvă în mod oficial un guvern înainte de alegerile generale.

Deschiderea statului și discursul reginei 

Regina începe anul parlamentar cu ceremonia de deschidere a statului, în timpul căreia expune planurile politice ale guvernului, într-un discurs rostit de pe tron în Camera Lorzilor. Prințul Charles a rostit discursul reginei din 2022 în numele ei.

Consimțământul regal

Atunci când un act legislativ este adoptat de Parlament, acesta trebuie să fie aprobat în mod oficial de Regină pentru a deveni lege. Ultima dată când a fost refuzat consimțământul regal a fost în 1708.

În plus, regina are audiențe regulate cu membrii Consiliului Privat, primește șefi de stat în vizită și se întâlnește cu ambasadorii și înalții comisari străini cu sediul în Regatul Unit. De asemenea, în mod normal, regina conduce evenimentul anual de comemorare de la Cenotaf din Londra.

Regina este patronul regal sau președintele a peste 600 de organizații caritabile, asociații militare, organisme profesionale și organizații de servicii publice. De asemenea, ea este șef de stat pentru alte 14 țări din Commonwealth. Dar, de când Barbados a devenit republică, în 2021, o serie de alte națiuni din Caraibe, inclusiv Antigua și Barbuda, Bahamas, Jamaica și St Kitts și Nevis, au semnalat că intenționează să le urmeze exemplul.

Unde locuiesc membrii familiei regale?

Reședința oficială a reginei la Londra este Palatul Buckingham, dar în martie 2022, s-a raportat că castelul Windsor din Berkshire va deveni reședința ei permanentă. Printre celelalte proprietăți ale reginei se numără Sandringham House din Norfolk și Castelul Balmoral din Aberdeenshire, unde își petrece în mod tradițional vara.

Prințul Charles și ducesa de Cornwall locuiesc la Clarence House din Londra și la Highgrove din Gloucestershire.

Prințul William și Catherine, ducesa de Cambridge, se mută de la Palatul Kensington din vestul Londrei pentru a locui în Adelaide Cottage, pe domeniul reginei din Windsor.

Prințul Harry și Meghan Markle locuiesc în California, dar s-au întors recent în Marea Britanie pentru prima dată de la sărbătorirea Jubileului de Platină al reginei.

Cât de populară este monarhia?

Un sondaj realizat de YouGov la momentul Jubileului de Platină a sugerat că 62% dintre respondenți consideră că țara ar trebui să păstreze monarhia, iar 22% au spus că ar trebui să aibă un șef de stat ales. Două sondaje Ipsos Mori din 2021 au dat rezultate în mare parte similare, unul din cinci fiind de părere că abolirea monarhiei ar fi bună pentru Regatul Unit.

Cu toate acestea, concluziile YouGov au sugerat că a existat o scădere a aprobării pentru monarhie în ultimul deceniu, de la 75% în 2012, la 62% în 2022.

În timp ce a existat un sprijin majoritar pentru monarhie în rândul grupurilor de vârstă mai înaintată, sondajul a indicat că acest lucru ar putea să nu fie valabil pentru persoanele mai tinere.

În 2011, când YouGov a început să urmărească pentru prima dată această problemă, 59% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani credeau că monarhia ar trebui să continue, față de 33% în 2022.

Cum a fost sărbătorit Jubileul de platină al reginei?

Jubileul de platină a fost cel de-al patrulea jubileu al reginei – aceasta a sărbătorit Jubileul de argint în 1977, Jubileul de aur în 2002 și Jubileul de diamant în 2012. Regina s-a născut la 21 aprilie 1926, dar are și o a doua zi de naștere oficială, în iunie, când au loc evenimente ceremoniale.

Această tradiție a început odată cu străbunicul reginei, Edward al VII-lea, care s-a născut în noiembrie, pentru a avea mai multe șanse ca vremea să fie bună pentru festivitățile publice.

Principalele sărbători ale Jubileului de Platină au avut loc în timpul unui weekend de patru zile de sărbătoare bancară în luna iunie și au inclus o ceremonie specială Trooping of the Colour, un concert în fața Palatului Buckingham și un spectacol.

Mii de petreceri de stradă au avut loc în întreaga țară, iar pub-urile, barurile și cluburile de noapte s-au bucurat de ore de deschidere prelungite.

Ce se întâmplă la o încoronare?

Atunci când un monarh moare, moștenitorul devine imediat rege sau regină. Încoronarea este ceremonia în cadrul căreia monarhul este încoronat în mod oficial. Are loc după o perioadă de doliu pentru suveranul precedent. Elisabeta a II-a a fost încoronată la 2 iunie 1953. Încoronarea ei a fost prima care a fost transmisă în direct la televiziune. Peste 20 de milioane de oameni au urmărit-o. Elementele centrale ale ceremoniei nu s-au schimbat aproape deloc de sute de ani. Încoronarea este realizată de Arhiepiscopul de Canterbury. Monarhul este uns cu „ulei sfânt”, primește globul și sceptrul – simboluri ale regalității – și este încoronat cu coroana Sfântului Edward, piesa centrală a bijuteriilor coroanei.