Info

Arabii au mizat pe Rusia. Investiție imensă din partea saudiților pentru principalele companii petroliere rusești

Arabii au mizat pe Rusia. Investiție imensă din partea saudiților pentru principalele companii petroliere rusești
sursa foto: economedia.ro

Prințul miliardar, Alwaleed bin Talal, cel care conduce compania saudită Kindom Holding, a făcut o investiție de peste jumătate de miliard de dolari în companiile energetice rusești Gazprom, Rosneft și Lukoil.

Investind în Gazprom, Rosneft şi Lukoil, Kingdom Holding a căutat probabil active subevaluate, dar mişcarea sa a avut loc în condiţiile în care multe naţiuni occidentale au impus sancţiuni împotriva firmelor energetice ruseşti şi a directorilor acestora după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie, informează Reuters, conform mediafax.ro.

365 de milioane de dolari a luat Gazprom de la compania arabă

Investițiile pe care le-a făcut compania Kingdom Holding în cele trei companii energetice din Rusia sunt următoarele: cea mai mare sumă a încasat-o Gazprom, care se ridică la valoarea de 365 milioane de dolari, urmatoarea este Lukoil, care s-a ridicat la 109 milioane de dolari, în timp ce lui Rosneft i-au revenit 52 de milioane din partea arabilor.

Aceste investitii au fost făcute publice în urma depunerii de către compania Kingdom Holding a declarațiilor finianciare. Prințul Alwaleed bin Talal a fost unul dintre primii investitori ai Apple, și de asemenea, el a câștigat sute de milioane de dolari prin investiții în companii precum Uber și Twitter.

Înainte de 24 februarie, conform Bloomberg, Rusia era al doilea furnizor de petrol pentru SUA

Situația petrolului furnizat de Rusia pentru Statele Unite ale Amercii era cu totul alta înainte de invazia începută de Rusia în Ucraina, fiind o sursă importantă pentru producătorii americani de carburanți, de exemplu, în mai anul trecut, americanii au importat din Rusia cu 23% mai mult față de luna aprilie 2021.

Dacă situația de anul acesta din Ucraina nu se transforma în conflict militar, potrivit estimărilor, Rusia ar fi reușit să câștige mai multe teren pe piața de export a petrolului către SUA, întrucât, unul dintre motivele pentru care erau aleși rușii ca importanți furnizori de petrol era prețul mic de achiziție în comparație cu alte țări exportatoare.

La momentul respectiv, președintele american Joe Biden a avut și o declarație că Rusia are doar petrol și arme nucleare: „El (Putin) conduce o economie care are arme nucleare şi zăcăminte de petrol şi nimic altceva. Nimic altceva. Economia lor este ce? A opta cea mai mică din lume acum, cea mai mare din lume? El ştie că are cu adevărat o problemă, ceea ce în opinia mea îl face chiar şi mai periculos”, a estimat preşedintele american.

Această declarație nu a fost bine primită de oficialii din Rusia, care au declarat că Joe Biden nu cunoaște atât de bine Rusia, în contextul afirmațiilor sale care sunt departe de adevăr. La momentul respectiv, Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, îl acuză pe Biden că a făcut aceste afirmații ca să impresioneze oamenii.

Arabia Saudită, poziție neutră privind războiul din Ucraina

Arabia Saudită și celelalate state din Zona Golfului s-au declarat neutre față de invazia militară din Ucraina, pornită la finele lui februarie de către Rusia, iar unii oficiali occidentali au fost nemulțumiți de această atitudine, în condițiile în care ei au fost pro sancțiuni din cauza acestei agresiuni în Europa.

O investigație publicată de jurnaliștii de la agenția Bloomberg săptămâna trecută arată că petrol rusesc ajunge în porturile saudite după ce este „spălat” la un terminal petrolier obscur din Egipt. Odată ajuns în Arabia Saudită, este posibil ca petrolul rusesc să ajungă în țările din întreaga lume, potrivit hotnews.ro.

Primii care au descoperit acest lucru, au fost jurnaliștii de la Bloomberg, în dimineața zilei de 24 iulie. Ei au dat peste o navă care transporta 700.000 de barili de petrol rusesc și care a ajuns la terminalul petrolier egiptean El Hamra de pe coasta Mării Mediterane.