Infofinanciar > Lumea la zi > Apple îngroapă automobilul electric. Compania se concentrează pe AI
Lumea la zi

Apple îngroapă automobilul electric. Compania se concentrează pe AI

apple car concept
Sursa foto: Arhiva companiei

Compania Apple a anunțat că renunță la proiectul său de automobil electric. Anunțul survine la zece ani după ce producătorul iPhone a demarat proiectul. Ca urmare a anunțului, acțiunile companiei au crescut cu 0,7% la tranzacțiile pe bursă.

Apple a dat startul proiectului Titan, așa cum era cunoscut intern efortul său în domeniul auto, în urmă cu un deceniu. Compania concediase 190 de angajați din cadrul grupului în 2019, după ce și-a restructurat abordarea software. La acel moment, un val de interes pentru vehiculele care se conduc singure a cuprins Silicon Valley.

Apple lua în considerare lansarea unui vehicul începând cu 2024 sau 2025. Dar progresele înregistrate în proiect au fost inegale chiar înainte ca pandemia COVID-19 să perturbe industria auto globală.

Focus pe inteligența artificială

Apple a făcut anunțul pe plan intern marți. Decizia i-a luat prin surpridere pe cei aproape 2.000 de angajați care lucrează la proiect. Anunțul a fost făcut de Jeff Williams, Chief Operating Officer, și vicepreședintele responsabil de proiect, Kevin Lynch.

Mai mulți angajați care lucrează la proiectul mașinii electrice vor fi transferați la divizia de inteligență artificială (AI) a firmei. Echipa auto include și câteva sute de ingineri hardware și designeri de mașini. Este posibil ca și aceștia să poată aplica pentru locuri de muncă în alte echipe companiei. Vor fi, inevitabil, și disponibilizări, dar nu este clar câte.

„Dacă este adevărat, Apple se va concentra mai mult pe thenologiile de Generative AI. Iar acest lucru ar trebui să le dea investitorilor mai mult optimism în ceea ce privește eforturile și capacitatea companiei de a concura la nivel de platformă în domeniul inteligenței artificiale”, a declarat Ben Bajarin, directorul executiv al firmei de consultanță Creative Strategies, citat de Reuters.

Apple s-a abținut până acum de la orice mișcare importantă în domeniul IA. Alți giganți din domeniul tehnologiei, precum Alphabet, compania-mamă Google, și Microsoft, au avantajul de a fi primii care au încorporat această tehnologie revoluționară.

Interesul pentru electrice se atenuează

Ratele ridicate ale dobânzilor impuse pentru a domoli inflația au afectat apetitul consumatorilor. Acest lucru a devenit vizibil în și încetinirea cererii pentru vehiculele electrice, de obicei mai scumpe. Fenomenul a determinat industria să reducă masiv din locurile de muncă, dar și producția.

Mai mulți producători auto importanți, inclusiv liderul pieței de vehicule electrice, Tesla au decis să își restrângă investițiile. Unii dintre aceștia și-au schimbat planurile pentru a se concentra pe hibrizi în locul mașinilor alimentate complet cu baterii.

Pe piața auto din Uniunea Europeană vânzările de noi mașini electrice au scăzut pentru prima dată din aprilie 2020. Acestea s-au diminuat cu 16,9%, la 160.700 de unități. Per total însă, 2023 a fost un an de creștere, cu o expansiune solidă de 13,9% față de 2022. Anul trecut s-au vândut 10,5 milioane de unități, iar toate piețele din UE au, cu excepția Ungariei, care a înregistrat un recul de 3,4%. Cele mai mari creșteri s-au consemnat în Italia (+18,9%), Spania (+16,7%) și Franța (+16,1%). Și România a înregistrat o evoluție ascendentă, de 11,8%.