Infofinanciar > Info > Apare prima dronă românească! Anunțul Ministrului Economiei
Info

Apare prima dronă românească! Anunțul Ministrului Economiei

Dronă românească
sursa foto: arhiva companiei

Ministrul Economiei, Radu Oprea, estimează că tema de proiectare pentru o dronă românească va fi elaborată până la sfârșitul verii. El a menționat că prototipul ar putea fi realizat până anul viitor.

Declarațiile au fost făcute vineri, într-o conferință de presă la Palatul Victoria. Evenimentul a avut loc la finalul ședinței Guvernului. Ministrul a fost întrebat despre termenul pentru drona românească.

Prima dronă românească

„Sunt convins (…) că nu o să treacă vara fără a avea deja tema de proiectare pentru drona românească gata. (…) Trebuie să ai o temă de proiectare pe care poate putem să o facem noi la MEAT, să găsim finanţarea din fonduri europene, îmi doresc, prin Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Sigur, toate schemele acestea sunt competitive. Trebuie ca aceia care doresc şi care pot să facă lucrul acesta – şi sunt astfel de institute în România, INCAS are proiecte, COMOTI are astfel de proiecte, sunt companii private care au astfel de proiecte – există această capacitate de a proiecta, de a cerceta şi de a dezvolta astfel de drone în România”, a spus el.

Radu Oprea a menționat și expoziția Black Sea Defense & Aerospace. Acolo au fost semnate două memorandumuri pentru crearea de drone. Una dintre drone va fi destinată domeniului agricol.

„Sunt două memorandumuri semnate, în două grupuri de lucru, care includ societatea Carfil SA, care este filială a Romarm-ului. Unul dintre ele are ca obiectiv de a vedea dacă prevederile legale actuale din România pot fi îmbunătăţite, pentru a avea un proiect: drona românească şi, în general, drone în România, mai rapid. Al doilea memorandum, care are peste 13 instituţii, vorbesc despre Politehnica din Bucureşti, vorbesc despre Universitatea de Ştiinţe Agricole şi foarte mulţi care pot contribui la un concept: drona românească pentru agricultură. Aceste două memorandumuri au fost semnate la BSDA, din câte ştiu eu, deja s-au organizat”, a spus Oprea.

Potrivit lui Radu Oprea, Carfil lucrează la un proiect pentru crearea unui centru de pregătire a operatorilor de drone. Acest centru va fi destinat atât uzului civil, cât și militar.

Anunțul Ministrului Economiei

Ministrul a declarat că a discutat miercuri la Eurosatory, cel mai mare târg european pentru industria militară. El a vorbit cu compania franceză parteneră a Carfil, care oferă softuri și simulatoare pentru pregătirea operatorilor.

Oprea a subliniat că există un progres evident în realizarea centrului regional de pregătire a operatorilor de drone în România.

„Am vorbit cu colegul meu Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, despre cum facem împreună să avem o temă de proiectare pentru drona românească şi lucrul acesta o să îl stabilim într-un timp foarte scurt. Deci vom avea un proiect de cercetare, cu finalitate, din punctul meu de vedere, posibilitatea de a industrializa într-una dintre fabricile Romarm-ului produsul respectiv, prototipul respectiv, cel care va fi cercetat, astfel încât să avem proprietate intelectuală înregistrată în România.

În acel moment, 100% vom avea o dronă românească. Mai există în acest moment un proiect al Carfil-ului referitor la drone, în care au semnat cu o companie americană, cu Periscope Aviation, o înţelegere, astfel încât drona pe care au conceput-o cei de la Periscope Aviation să fie fabricată în România, ei producând astăzi în China. Faptul că fabrici în totalitate… putem considera că este o dronă românească, dar eu cred că vom avea într-adevăr o dronă românească în momentul în care proprietatea intelectuală este a noastră”, a explicat Radu Oprea.