Infofinanciar > Info > Anunțul zilei în educație! Ce spune Ligia Deca despre salariile profesorilor
Info

Anunțul zilei în educație! Ce spune Ligia Deca despre salariile profesorilor

ligia deca, Sursă foto: PSnews
Sursă foto: PSnews

Mâine va avea loc prima întâlnire oficială a comisiei constituite în vederea negocierii unui nou contract colectiv de muncă în Învățământ. Ministrul Educației Ligia Deca, președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” (FSE Spiru Haret), Marius Nistor, şi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu vor participa la discuție. 

„Între Ministerul Educaţiei şi reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar există o relaţie de parteneriat, bazată pe principiile dialogului social. Avem încredere că, prin toate opţiunile disponibile în ceea ce priveşte dialogul social, vom găsi cele mai responsabile soluţii, atât pentru personalul din învăţământ, cât şi pentru elevii şi părinţii din România”, precizează cei trei, într-un comunicat de presă comun. 

Astfel, potrivit Ministerului Educației, pe data de 17 mai a avut loc o primă întâlnire între reprezentanții Ministerului și cei ai sindicatelor reprezentative din învățământul preuniversitar. 

Ministerul Educației nu poate oferi majorări salariale  

Potrivit sursei citate, în contextul grevei de avertisment, Ministerul Educației și federațiile reprezentative nu au nici o putere în ceea ce înseamnă modificări la pachetul salarial al dascălilor. „Creşterile salariale şi alte drepturi de natură salarială solicitate de federaţiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă; prin urmare, acestea nu pot fi negociate cu Ministerul Educaţiei”, a transmis Ligia Deca. 

„În ceea ce priveşte salarizarea cadrelor didactice, Ministerul Educaţiei a înaintat către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin adresa nr. 8.551/16.02.2023, o serie de propuneri privind noile grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Adresa este semnată şi asumată de reprezentanţii tuturor federaţiilor sindicale în domeniul învăţământului, inclusiv învăţământul superior. 

Ministerul Educaţiei susţine principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă să fie construită pornind de la acest principiu. Pentru negocierile privind contractul colectiv de muncă, Ministerul Educaţiei a emis ordinul de ministru privind constituirea comisiei de negociere a acestuia”, se arată în comunicatul citat. 

Greva din învățământ 

În decursul zilei de 17 mai, premierul Nicolae Ciucă se va întâlni cu reprezentanții sindicatelor din educație, pentru a discuta care sunt acțiunile potrivite pentru protestul în derulare al profesorilor. 

„Greva generală care va fi declanșată în data de 22 mai înseamnă încetarea lucrului. Fac un apel către părinți să înțeleagă și recomandăm să țină copiii acasă. Grevă înseamnă încetarea lucrului. Nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. Există riscul, și o spunem responsabil, să se dea peste cap și examenele naționale. Vina nu mai e a noastră, nici a oamenilor din sistem, ci a guvernanților”, a transmis Simion Hăncescu, președintele FSLI, potrivit Observator.

De asemenea, președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor a transmis că „Greva generală va fi precedată de greva de avertisment din 17 mai, între 11.00 și 13.00, cu încetarea tuturor activităților specifice.”