Infofinanciar > Info > Anunțul momentului făcut de Marius-Constantin Budăi: „Nu vorbim de înghețarea salariilor la stat!”
Info

Anunțul momentului făcut de Marius-Constantin Budăi: „Nu vorbim de înghețarea salariilor la stat!”

Marius - Constantin Budăi, ministrul Muncii
FOTO: playtech.ro

Ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, a făcut câteva precizări importante referitoare la planul de austeritate al Guvernului.

Marius-Constantin Budăi a ținut să puncteze faptul că „Nu vorbim de înghețarea salariilor la stat. Salariile au fost majorate, vorbim de o neintervenție asupra Legii Salarizării. Pentru a putea avea această analiză de impact avem nevoie să nu fie intervenție asupra legii câteva luni”.

Totodată, ministrul a adus în discuție și măsurile adoptate de Guvern pentru crearea de noi locuri de muncă „57 milioane euro. Această sumă a fost accesată prin măsuri să încurajăm angajarea tinerilor în România și să-și apere micii întreprinzători locurile de muncă.

Prin aceste măsuri și prin fonduri suplimentare, s-au creat aproximativ 200 mii locuri de muncă. Cea mai bună protecție socială este crearea unui loc de muncă”, a adăugat ministrul Muncii, , Marius-Constantin Budăi

Cum se vor aplica excepțiile la angajare

Mai marii Coaliției de Guvernare au decis că nu vor opera reduceri salariale, însă, până la următoarea lege a salarizării, toate angajările din sectorul bugetar vor fi suspendate. Cu aceste date pe masă a precizat ministrul,  în cursul zile de astăzi, că vor fi și excepții în ceea ce privește suspendarea angajărilor la stat în special în sectorul educațional și cel medical.

„Vor fi făcute excepții pentru sistemele de educație și sănătate, care sunt extrem de importante. Acestea vor fi excepții. Și la Ministerul Muncii vor fi excepții, de exemplu, la persoanele cu dizabilități. Dacă o persoană cu dizabilități are nevoie de asistent personal, nu vom bloca accesul acesteia la îngrijire și va putea angaja acel asistent”, a adăugat ministrul Muncii Marius-Constantin Budăi, citat de relitatea.net.

De asemenea, ministrul muncii a explicat și ce presupune înghețarea creșterilor salariale pentru funcționarii publici, de fapt nu ar fi vorba de o suspendare a majorărilor salariale ci de o neintervenție asupra asupra Legii salarizării pentru o perioadă de cel puțin câteva luni.

„Nu a discutat nimeni despre supraimpozitare până acum”

„Nu vorbim de înghețarea salariilor la stat. Salariile au fost majorate, vorbim de o neintervenție asupra Legii salarizării. Pentru a putea avea această analiză de impact avem nevoie să nu fie intervenție asupra legii câteva luni”, a explicat ministrul Muncii pentru hotnews.ro.

În privința supraimpozitării bugetarilor care cumulează pensia cu salariul precum și a funcționarilor publici care obțin drepturi salariale mai mari decât cele ale Președintelui, Budăi a ținut să precizeze că „Nu a discutat nimeni despre supraimpozitare până acum. Nu știu de ce suntem în această ecuație”.

Surse politice au precizat că măsura interzicerii cumulului pensiei cu salariul se va aplica strict persoanelor care obțin și pensii speciale. Cei trei lideri ai Coaliției, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au hotărât suspendarea angajărilor la stat precum și înghețarea salariilor cel puțin până la formularea unei noi legi a salarizării.