Infofinanciar > Lumea la zi > Anunțul lui Evgheni Prigojin despre războiul din Ucraina. Ce vor face trupele Wagner
Lumea la zi

Anunțul lui Evgheni Prigojin despre războiul din Ucraina. Ce vor face trupele Wagner

prigojin (Sursă foto: antena3.ro)
Sursă foto: antena3.ro

Trupele din grupul paramilitar rus Wagner, care se relochează în Belarus în urma revoltei eșuate de luna trecută. Acestea nu se vor întoarce să lupte în Ucraina și vor rămâne în Belarus pentru a antrena trupele locale, a declarat miercuri liderul lor Evgheni Prigojin.

„Am făcut multe pentru Rusia. Ceea ce se întâmplă acum pe front este o rușine. Nu vrem să luăm parte la așa ceva”, a declarat Prigojin în prima sa apariție de când trupele sale au mărșăluit spre Moscova în cadrul unei revolte eșuate luna trecută.

De cine se teme Prigojin?

Într-o înregistrare video tremurândă făcută cu telefonul mobil la amurg, Prigozhin poate fi văzut în siluetă purtând o șapcă de baseball. El vorbește unei mulțimi de bărbați care par a fi luptători wagnerieni și care izbucnesc în mod repetat în aplauze și urale.

„Prin urmare, am luat decizia de a rămâne în Belarus pentru o perioadă de timp. În acest timp, vom transforma armata belarusă în a doua cea mai puternică armată din lume și, dacă va fi nevoie, îi vom lua locul”, a declarat Prigojin, într-o aluzie la adresa Rusiei, care are în prezent a doua cea mai mare armată din lume.

El a lăsat apoi să se înțeleagă că trupele sale ar putea merge mai târziu în Africa, unde Wagner a fost activ în Mali și în Republica Centrafricană.

„Acesta nu este sfârșitul. Acesta este începutul. Cea mai mare sarcină din lume va începe foarte curând”, a declarat adjunctul lui Evgheni Prigojin, Dmitri Utkin, înainte de a trece la limba engleză: „Bine ați venit în iad”.

Revolta împotriva lui Vladimir Putin

După luni de tensiuni cu conducerea militară a Rusiei, Prigojin și-a întors trupele împotriva autorităților ruse luna trecută. El și-a condus oamenii cât mai mult spre teritoriul rusesc, cucerind orașul Rostov pe Don din sud-vestul țării și oprindu-se doar la câteva zeci de kilometri de Moscova.

Liderul războinic răzvrătit a dispărut apoi după ce a ajuns la un acord cu Kremlinul și cu dictatorul belarus Alexander Lukașenko, conform căruia luptătorii wagnerieni vor fi scutiți de urmărirea penală în Rusia, în timp ce el și oamenii săi vor pleca în exil în Belarus.

El a reapărut câteva zile mai târziu, postând un mesaj vocal pe rețelele de socializare pentru a le mulțumi susținătorilor revoltei eșuate, semnalând în același timp că Minskul a oferit opțiuni pentru ca trupele sale să continue să opereze din Belarus.

De atunci, au existat rapoarte contradictorii cu privire la locul unde se află Prigojin. Lukașenko a confirmat inițial că liderul Wagner a apărut în Belarus la trei zile după rebeliune, la 27 iunie, înainte de a spune ulterior că acesta nu se afla de fapt acolo și că ar putea fi chiar în Rusia.

Săptămâna trecută, Kremlinul a declarat că șeful Wagner s-a aflat la Moscova la 29 iunie, unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin împreună cu alți comandanți Wagner, conform Politico.