Info

Anunțul decisiv pentru facturile a milioane de români. Cum se va calcula regularizarea din februarie 2023

Anunțul decisiv pentru facturile a milioane de români. Cum se va calcula regularizarea din februarie 2023
Creator: LIVIU SOVA/AGERPRES FOTO

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a prezentat vineri reglementările ordonanței de compensare pentru regularizarea la facturile de energie. Românii ar putea plăti sume foarte mari într-o singură lună, ca urmare a faptului că regularizările pe anul 2022 sunt trimise în februarie 2023.

Românii sunt în pericol să plătească sume imense la începutul anului viitor. Marian Neacșu a precizat că va rămâne în vigoare sistemul de raportare la consumul mediu din 2021 și pentru 2022. Acesta a spus că prețurile eronate din facturi sunt venite în urma unor întârzieri la actualizările sistemelor informatice ale operatorilor.

Declarațiile lui Marian Neacșu

Marian Neacșu a prezentat vineri, în cadrul ședinței de Guvern, ordonanța de compensare a prețurilor la energie electrică. Acesta a menționat că se va implementa un mecanism care este capabil să asigure un plan de viitor structurat pe sustenabilitate.

“Printre actele normative de mare importanţă adoptate astăzi a fost şi această ordonanţă care vine să reglementeze un mecanism care să poată să asigure pentru anul viitor câteva lucruri cu caracter de principiu. Primul dintre ele este al sustenabilităţii măsurilor pe care Guvernul şi coaliţia de guvernare şi le-a asumat pentru acest an de criză energetică care vizează compensarea preţurilor la energie pentru consumatorii vulnerabili, consumatorii casnici şi pentru o parte dintre consumatorii non-casnici, respectiv întreprinderile mici şi mijlocii, întreprinderile din agricultură. Mecanismul iniţiat astăzi care reglementează o parte din piaţa de energie în funcţie de energia care este disponibilă cu livrare în anul 2023 face posibil ca să putem susţine în continuare compensările de preţ aşa cum sunt conţinute în OUG 119 şi au fost conţinute în ordonanţele anterioare”, a motivat secretarul general al Guvernului, conform romaniatv.net.

Prețul de 1,3 lei pentru consumul de peste 255 kWh.

Lui Marian Neacșu i-a fost pusă întrebarea privind motivul pentru care OUG necesită modificare și nu este adoptat de acum prețul de 1,3 lei pentru toți românii care consumă peste 255 kWh/lună.

“Am evitat acest lucru din două considerente. Primul pentru că am vrut ca în această ordonanţă să reglementăm strict mecanismul de funcţionare al pieţei pentru anul următor sau pentru perioada de aplicabilitate a ordonanţei şi nu am vrut să complicăm. Al doilea aspect este că în legea de adoptare a ordonanţei vom cuprinde toate categoriile de preţuri. În OUG 119 sunt reglementate compensările pentru toate categoriile de consumatori casnici şi necasnici. E foarte clar că acolo era locul pentru încă un preţ care să fie reglementat”, a declarat Neacșu.

În completare, el a spus că momentan prevederile acestea nu pot fi parte din OUG. “În cursul acestei săptămâni decidenţii politici au convenit că săptămâna viitoare va avea loc o discuţie asupra prevederilor din OUG 119 care este în Parlament, urmând dacă acest grafic se va menţine ca în săptămâna cealaltă să fie adoptată ordonanţa, legea de adoptare a ordonanţei”, a explicat secretarul general al Guvernului.

Marian Neacșu a fost întrebat dacă nu se teme în cazul în care acest OUG va fi declarat neconstituțional. Acest lucru s-ar putea întâmpla în situația în care acest act este adăugat doar la Camera Deputaților.

,,Estimăm că nu ar trebui să fie sesizată de către opoziţie pentru că este un lucru care vine în beneficitatea întregii economii şi a consumatorilor casnici din România. Dacă lucrul ăsta este de sesizat atunci probabil că o vor face. Eu cred că nu ar fi oportun. Deci nu ne aşteptăm. Sau dacă se întâmplă acest lucru nu văd elementul de neconstituţionalitate. În Senat au fost adoptate o serie de amendamente printre care şi posibilitatea stabilirii unui preţ şi pentru ceilalţi consumatori. Noi le avem stabilite, nu erau prinşi acolo şi marea industrie şi consumatorii dincolo de nivelul de 255 care până acum primeau energie la preţul pieţei. Acum preţul la care vor primi este 1,3”.

Sistemul din 2021

Marian Neacșu a precizat că sistemul de raportare la consumul mediu va fi la fel ca în 2021.

,,Sistemul aşa cum este gândit şi cum funcţionează de mulţi ani prin lege distribuitorii sunt obligaţi să facă citirea de patru ori pe an a contoarelor. În rest, funcţionaţi pe facturi cu estimări. Din perspectiva aceasta este foarte complicat şi foarte greu să ne raportăm la consumul lunar al fiecărui client. În OUG iniţială 119 şi vom menţine acest sistem vom rămâne raportaţi la consumul mediu anual al anului 2021 care pentru consumatorul casnic nu poate să fie un an rău pentru că a fost an de pandemie în care, din păcate, cea mai mare parte dintre români au stat acasă mai mult timp. Deci au consumat energie. Dar pentru a putea face reglajele la nivelul consumului efectiv ca oamenii să nu plătească mai multă energie şi un preţ mai mare decât cel pe care l-au realizat, în luna februarie a anului viitor se va face regularizarea pentru întreg anul şi încadrarea în consumul efectiv realizat”, a subliniat Neacşu.

Conform acestuia, facturile la energie eronate din ultimele luni sunt rezultatul faptului că operatorii și-au actualizat târziu sistemele informatice.

,,Unul dintre lucrurile care în opinia noastră a dus la denaturarea sistemului a fost remanenţa cu care operatorii din sistem şi-au actualizat la prevederile legale sistemele informatice, motiv pentru care au apărut acele valuri de facturi greşite. Ăsta este unul dintre motivele pentru care nu încercăm acum să schimbăm din mers mecanismele şi să le asigurăm o perioadă mai lungă de valabilitate pentru a nu fi nevoiţi ca ei să schimbe sistemele informatice la o lună sau la un trimestru şi să ne lovim cu acel val de facturi greşite. Pentru că ne raportam la acel nivel de consum de la 2021 el la această dată este cert. Consumul anului 2022 îl vom şti începând cu luna februarie, martie a anului viitor, ori ordonanţa intră în vigoare de la 1 ianuarie, iar legea de adoptarea de ordonanţei sperăm să fie promulgată până în finalul acestui an”, a conchis Marian Neacşu.