Infofinanciar > Info > Anunț pentru seniori. Ce noutate va fi la recalcularea pensiilor
Info

Anunț pentru seniori. Ce noutate va fi la recalcularea pensiilor

S-au aprobat normele de aplicare a legii pensiilor
Sursa foto Arhiva companiei

Recalcularea pensiilor este un subiect extrem de important pentru români. Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a făcut un nou anunț ce vizează seniorii din România.

În septembrie, peste trei milioane de pensionari din România, vor avea venituri mai mari.

Noutatea de la recalcularea pensiilor din septembrie

Ministrul Muncii a transmis faptul că recalcularea pensiilor va urma să înceapă. Pentru acest lucru există și o noutate. Este vorba de un nou software. Acesta va fi implementat a recalcula veniturile.

”Încă din 2021 a început procesul de reevaluare a dosarelor de pensii. În proporție foarte mare, peste 95%, toate aceste date pe care românii le au cu privire la dosarele de pensie sunt deja introduse în sistem. (…) Ținta noastră este ca până la jumătatea lunii august toate deciziile de recalculare să fie finalizate, astfel încât să fie trimise românilor și începând cu 1 septembrie deja românii să își primească pensiile recalculate”, a transmis ministrul Muncii.

Procesul de recalculare va începe la finele lunii mai, sau cel târziu la începutul lunii iunie. Procesul va fi finalizat până la jumătatea lunii august. Mai mult, pensionarii vor primi deciziile cu pensia recalculată în luna august, conform antena3.ro.

”Estimăm ca în luna august să emitem deja deciziile de pensionare pentru cei aproximativ 5 milioane de pensionari. Poate putem să le emitem chiar mai devreme, depinde cum merg colegii care realizează softul și cum reușesc acest proces de recalculare, în funcție de dosarele pe care noi deja le furnizăm. În luna august emitem deciziile, iar în luna septembrie pur și simplu tipărim taloanele cu pensiile recalculate””, a transmis Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii.

Doar majorări, fără scăderi la veniturile pensionarilor

Pentru unii seniori, pensiile vor crește chiar și cu 100%, iar pentru unii cu 1%. Alți pensionari nu vor primi nimic la pensie. La recalculare, există posibilitatea ca unele pensii să fie mai mici decât cele din prezent. Totuși, conform legii, niciun venit al pensionarilor nu va scădea.

„În urma recalculării nu scade nicio pensie. Pentru cetăţenii care nu ştiu, normele de acte sunt acele acte emise de ministere în urma aprobării unei legi în Parlament. Sunt acte normative care prevăd, cu exemple clare, ceea ce se va întâmpla și foaia de parcurs următoare în vederea aplicării unei legi. De menționat este că normele acestea sunt publicate în transparență decizionale. Asta este rolul dezbaterii, transparența decizională. Nu exista niciun risc de scădere a unei pensii, pentru că avem foarte, foarte clar în lege articolul 144, alineatul 6 care ne spune foarte clar că nu, nu va scădea pensia”, a spus fostul ministrul al Muncii, Marius Budăi.

O majorarea a veniturilor pensionarilor a avut loc la data de 1 Ianuarie 2024. Atunci, pensiile tuturor românilor s-au majorat cu 13,8%.