Infofinanciar > Info > Anunț pentru șoferi! Prețul benzinei a crescut din nou, întrecând motorina
Info

Anunț pentru șoferi! Prețul benzinei a crescut din nou, întrecând motorina

benzina, pompa, pretul carburantilor, sursa foto playtech
sursa foto playtech

Joi, 25 mai, OMV Petrom, compania care domină piața distribuției de carburanți, a crescut prețurile pentru prima dată în ultima săptămână. Această majorare a fost de 4 bani pe litrul de benzină, determinând astfel ca acest combustibil să fie mai costisitor decât motorina în majoritatea stațiilor deținute de companie.

Cu toate că prețul minim practicat de OMV Petrom la benzina standard în stația Petrom Herescu este de 6,42 lei/l, fiind mai mic decât prețul motorinei din aceeași stație, de 6,43 lei/l, în cazul prețurilor maxime, benzina în stațiile Petrom (6,48 lei/l) devine mai costisitoare decât motorina (6,46 lei/l).

Benzina s-a scumpit din nou

La stațiile OMV, prețul benzinei (între 6,50-6,54 lei/l) este cu 2-3 bani mai mare decât cel al motorinei (între 6,51-6,54 lei/l). Cu 8 luni în urmă, prețul motorinei era cu 1,5 lei/l mai mare decât cel al benzinei. În urma majorării de joi, prețul benzinei în cele mai ieftine stații OMV depășește cu 5-6 bani/l prețul stațiilor premium concurente MOL și Rompetrol. În același timp, prețul benzinei în stațiile Lukoil este cu 5-6 bani mai mic decât cel din stațiile Petrom.

Este foarte probabil ca și celelalte companii să crească prețurile benzinei în următoarele ore cu o sumă similară, conform obișnuințelor de pe piață. Prețurile petrolului Brent au înregistrat o creștere în ultima săptămână, ajungând la 78 dolari/baril joi dimineață. Cu toate acestea, prețurile petrolului au scăzut cu aproximativ 10% de la începutul anului, deoarece redresarea mai lentă decât se aștepta a Chinei după ridicarea restricțiilor anti-Covid a dezamăgit piețele.

Alternanța prețurilor la carburanți

Cu toate acestea, analiștii prognozează o revenire a prețurilor în a doua jumătate a anului, pe fondul unui deficit de ofertă. După invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, prețurile carburanților, în special ale motorinei, au crescut semnificativ. Până pe 26 februarie 2022, motorina și benzina erau vândute la un preț mediu de peste 7,10 lei/l. În luna iunie 2022, prețul motorinei standard chiar a depășit nivelul de 9,2 lei/l, cu peste 2,8 lei sau 45% mai mare decât prețul actual, scrie Profit.

În urmă cu aproximativ 10 zile, prețurile carburanților au înregistrat o scădere, astfel încât benzina cea mai ieftină, adică cea de tip standard, avea un preț de 6,34 lei. În ceea ce privește motorina, cea mai ieftină variantă, și anume cea standard, se vindea la prețul de 6,38 lei.

Cotațiile Platts

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare sunt influențate în mare măsură de cotațiile internaționale Platts, care reprezintă prețurile de referință pentru benzina și motorina la nivel global. Aceste cotații Platts sunt utilizate ca ghid în stabilirea prețurilor în industria petrolieră. Astfel, modificările în cotațiile Platts pot determina ajustări ale prețurilor la pompă, reflectând evoluția pieței internaționale a carburanților.

De obicei, atunci când cotațiile Platts înregistrează creșteri, este de așteptat ca și prețurile la stațiile de alimentare să urmeze această tendință și să crească. Pe de altă parte, în cazul în care cotațiile Platts scad, este posibil să asistăm la o scădere corespunzătoare a prețurilor la pompă.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.