Infofinanciar > Info > Anunț pentru milioane de șoferi! Se anunță noi amenzi drastice
Info

Anunț pentru milioane de șoferi! Se anunță noi amenzi drastice

amendă rutiera sursa foto zf.ro
sursa foto zf.ro

Un consilier general din București, Gabriel Rau, a propus impunerea unor amenzi mari pentru automobiliștii și motocicliștii care produc sunete puternice pe timp de noapte. De asemenea, ar urma să fie propusă și interzicerea conducerii pe timp de noapte a automobilelor cu motoare zgomotoase.

Potrivit propunerii văzute de G4Media și prezentate în cadrul emisiunii „Aviz motoarelor!” de la Realitatea Sportivă, consilierul Gabriel Rau vrea ca circulația mașinilor care emit zgomote de peste 95 de decibeli să fie permisă exclusiv între orele 08.00 și 21.59.

Proiectul prevede că:

– În cazul depășirii nivelului de zgomot în intervalul 95 dB(A) – 100 dB(A) amenda contravențională va fi cuprinsă între 1.500 RON și 2.500 RON;

– În cazul depășirii nivelului de zgomot de 100 dB(A) amenda contravențională va fi cuprinsă între 4.000 RON și 5.000 RON.

Propunerea prevede că Poliția Rutieră și Registrul Auto Român ar urma să măsoare zgomotul produs de mașini prin sondaje, în conformitate cu un protocol încheiat anterior între cele două părți. Constatarea și sancționarea contravențiilor ar urma să fie de competența Poliției Rutiere. În ciuda poluării fonice de seară a Capitalei din cauza automobilelor și a motocicliștilor care fie își turau motoarele peste limita legală, fie participă la curse ilicite, Consiliul General a respins o dată propunerea de hotărâre.

Codul Rutier prevede noi sancțiuni

Codul Rutier s-a schimbat în 2023, iar cei care îl vor încălca ar putea primi amenzi de până la 2.900 de lei.

Conduita agresivă și folosirea flashurilor se sancționează acum cu amenzi suplimentare, iar în unele situații, suspendarea permisului de conducere a fost prelungită. De asemenea, soferii trebuie să fie conștienți de faptul că nu toate dispozitivele pe care le achiziționează pentru vehiculele lor vor fi aprobate de autorități. În cazul în care vor fi instalate gadgeturi neautorizate, se va aplica o pedeapsă consistentă. Poate fi vorba, de exemplu, de setul de lumini unice de culoare roșie și albastră.

Acestea ar putea induce oamenii în eroare dacă șoferii le adaugă la automobilele lor pe lângă sirene, deoarece ar putea fi interpretate greșit pentru luminile poliției. Un șofer care este surprins conducând cu unul va fi amendat cu 2.900 de lei. Trebuie reamintit faptul că Codul Rutier are cinci categorii de sancțiuni cu puncte de amendă, astfel:

Clasa I: 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 de Lei – 435 lei;

Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă, respectiv 580 de Lei – 725 lei;

Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 de Lei – 1.160 lei;

Clasa a IV-a: 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 lei – 2.900 lei;

Clasa a V-a (pentru persoane juridice): 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 lei;

Ordonanța nr 11/2023 abilitează ofițeri și agenții de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare Regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor să constate și sancționeze o serie de contravenții. Amenzile acordate pot ajunge până la 2.900 de lei.

Polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare Regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor putea da, începând cu data de 2 martie 2023, amenzi conducătorilor auto, dacă aceștia nu şi-au preschimbat permisul sau talonul auto în termenul legal, dacă nu şi-au radiat vehiculul deținut până la data limită prevăzută de lege. Un alt caz pasibil de amnedă este dacă șoferii dețin simultan două permise de conducere, dintre care unul emis în străinătate.

Ordonanța nr. 11 din 31 ianuarie 2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice mai prevede că deținătorii de mașini vor putea primi, până la eliberarea certificatului de înmatriculare, o dovadă înlocuitoare cu valabilitatea de o lună.

În ce situații sunt pasibili de amenzi șoferii

Ordonanța nr 11/2023 abilitează ofițeri și agenții de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare Regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor să constate și sancționeze cu amenzi o serie de contravenții. Situațiile vizate cu precădere sunt:

– neîndeplinirea de către conducătorii auto a obligaţiei de a solicita autorităţilor competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau un nou certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate ori nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare

– neîndeplinirea de către șoferi a obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului în cazurile prevăzute de lege. (Prevederea se aplică și în cazul tractoarelor agricole sau forestiere și pentru remorci).

– nerealizarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege

– deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.